Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Kríza v žilinskej nemocnici je zažehnaná, lekári sa dohodli s vedením

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Lekárski odborári v Žiline sa dnes podvečer po takmer päťhodinovom rokovaní dohodli s vedením nemocnice na kompromise.

Žilina 7. decembra (TASR) – Lekárski odborári Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline sa dnes podvečer po takmer päťhodinovom rokovaní dohodli s vedením nemocnice na kompromise, vďaka ktorému sa chod nemocnice dostane do normálnych koľají. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Lekári tak nastúpia normálne do popoludňajších a víkendových pohotovostných služieb, žilinskej nemocnici zostane prívlastok fakultná a koncová.

„Vedenie nemocnice a zástupcovia zamestnancov majú spoločne záujem na ozdravení nemocnice a záujem poskytovať pacientom v regióne komplexnú zdravotnú starostlivosť ako fakultná a koncová nemocnica. A preto sa dohodli na dodatkoch a dohodách, ktoré zabezpečia predpokladanú úsporu pre nemocnicu vo výške viac ako 74.000 eur mesačne, čo predstavuje ročne takmer 900.000 eur,“ píše sa v spoločnom vyhlásení, ktoré podpísal riaditeľ nemocnice Štefan Volák a odborový predák Peter Blaško.

Ako sa ďalej píše vo vyhlásení, dohoda umožní zachovanie zdravotnej starostlivosti v pôvodnom rozsahu a 18 lekárov vo výpovednej lehote zostane pracovať na svojich oddeleniach. Zároveň sa ruší príkaz o organizačných zmenách zo dňa 24. 10. 2012.

„Zodpovednosť a záujem poskytovať komplexnú zdravotnú starostlivosť v tomto regióne je to, čo prevládlo. Ďakujem!,“ okomentovala dohodu ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Ako dodala, dohoda v žilinskej nemocnici môže byť príkladom aj pre ďalšie podobné zariadenia, kde sú podobné problémy. Je viac nemocníc, kde sú špecifické problémy, ale jedno je základom. Len spolupráca zamestnávateľ – zamestnanec môže viesť k vyriešeniu problémov.

Podľa Blaška zvíťazila predovšetkým zodpovednosť lekárov. „Dobrovoľne sme si znížili mzdy na požadovanú úroveň a urobili sme to v prvom rade pre zachovanie komplexnej zdravotnej starostlivosti,“ doplnil Blaško.