Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vo Fakultnej nemocnici v Žiline dokončili výmenu 513 postelí

Na snímke stará posteľ a nové nemocničné lôžko pred budovou liečebne pred dlhodobo chorých (LDCH) vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline 23. októbra 2019. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Nové postele s antidekubitnými matracmi vysúťažilo pre nemocnicu v Žiline ministerstvo zdravotníctva v rámci centrálneho verejného obstarávania v celkovej výške 1,6 milióna eur.

Žilina 14. novembra (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline kompletne dokončili historicky najväčšiu výmenu lôžok pre pacientov. Do nemocnice prichádzalo postupne od konca októbra 513 nových postelí, ktoré sú už na oddeleniach. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

"Posledný kamión dorazil v pondelok (11. 11.), takže aktuálne vymieňame záverečné lôžka. Chcem sa poďakovať všetkým pacientom za pochopenie, trpezlivosť a predovšetkým našim zamestnancom za ich nasadenie a pomoc, s ktorou posledné týždne postele rozvážali na jednotlivé oddelenia. Pripravovali ich na izby, prekladali pacientov a odvážali staré lôžka. Veľmi si vážim, že všetky činnosti zvládli počas bežného chodu oddelení popri ich každodennej práci a starostlivosti o pacientov, za čo som im nesmierne vďačný," zdôraznil generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek.

Nové postele s antidekubitnými matracmi vysúťažilo pre nemocnicu v Žiline ministerstvo zdravotníctva v rámci centrálneho verejného obstarávania v celkovej výške 1,6 milióna eur. Spolu 17 oddelení si rozdelilo sedem typov lôžok od štandardných až po postele najvyššej triedy pre špecializované výkony na chirurgii a oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, doplnila Záteková.

"Rozdiel od pôvodných postelí je obrovský, nielen pre pacientov, ktorí majú dnes omnoho väčšie pohodlie a komfort, ale aj pre našich zdravotníkov. Postele sú polohovateľné, je k nim jednoduchší prístup, manipulácia či presun sú omnoho ľahšie, takže námaha personálu sa v tomto ohľade jednoznačne znižuje," dodal generálny riaditeľ FNsP Žilina.

Podľa vedúceho hospodársko-technického odboru FNsP Žilina Eduarda Dorčíka ostanú v areáli nemocnice už len mierne obmedzenia. "Všetky nové postele sú rozdistribuované, ostáva nám dokončiť triedenie starých lôžok. Časť z nich ostáva v našom lôžkovom fonde, časť posunieme ďalej iným organizáciám a tie v najhoršom stave putujú do zberných kontajnerov," priblížil Dorčík s tým, že práce by sa však už nemali dotknúť dopravy.