Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zinok podporuje náš imunitný systém. Pozrite sa ako

Foto: Zinkorot

V období zvýšeného výskytu respiračných ochorení je veľmi pravdepodobné, že sa nakazíme vírusom a naša imunita bude musieť niekoľko dní bojovať dôsledkami infekčného ochorenia.

Bratislava 25. januára (OTS) - Užitočným pomocníkom nášho imunitného systému je zinok.

Úloha zinku v imunitnom systéme
Ako to funguje? Keď ochorieme, v našom organizme sa aktivuje imunitný systém. Zjednodušene povedané, ide o špeciálnu armádu, ktorá pozostáva z rôznych „bojových jednotiek“. Každá z nich sa snaží svojim spôsobom bojovať proti agresorovi, ktorým je často vírus. Najdôležitejšou zložkou imunitného systému, ktorá sa podieľa na likvidovaní vírusov sú biele krvinky. Z tých významnejších spomeňme napríklad B a T - lymfocyty, NK bunky a makrofágy. A zinok je ich vynikajúcim pomocníkom. Ak ho máme v tele málo, dochádza k útlmu väčšiny funkcií imunitného systému. Nízka hladina zinku postihuje fungovanie NK buniek a makrofágov. Zinok sa teda podieľa na budovaní, posilňovaní a správnom fungovaní imunitného systému.

Dôsledky oslabenej imunity v zimnom období
Ako sme už povedali, zinok zohráva dôležitú úlohu v podpore imunitného systému. Dôsledky oslabenej imunity na náš organizmus sú nepríjemné v každej situácii a v každom ročnom období. No asi najintenzívnejšie ich pociťujeme práve v zimných mesiacoch. Oslabená imunita tak môže stáť za ťažkosťami ako: nádcha, škrabanie v krku až bolesť hrdla a mierna teplota s únavou. Preto by sme mali dbať nato, aby bola naša imunita v dobrej kondícii práve vtedy, keď ju najviac potrebujeme. Zinok je jedným z užitočných pomocníkov. Vďaka nemu je odpoveď nášho imunitného systému na ochorenie rýchla a silná.



Kde nájsť zinok
Zinok má teda veľký vplyv na mnohé funkcie ľudského tela. Zohráva dôležitú úlohu aj pri hojení rán a funkcii štítnej žľazy a ako sme videli, je užitočný aj v podpore nášho imunitného systému. Doporučený príjem zinku v potrave pre dospelých je u mužov 10 mg a u žien 7 mg denne. Presné požiadavky na príjem zinku sa však líšia vekom a tiež v období tehotenstva a kojenia.

V akých potravinách sa zinok nachádza? V najväčšom množstve môžeme zinok nájsť v ustriciach, homároch a kraboch. Sú to však potraviny, ktoré bežne nemávame na našom stole. Obsahuje ho aj hovädzie a v menšom množstve bravčové a kuracie mäso, ďalej vaječné žĺtka, otruby alebo tekvicové semienka. Keďže plody mora, medzi ktoré patria ustrice, kraby a homáre sú v našom jedálničku naozaj zriedkavé, stojí zato uvažovať nad doplnkovým prísunom zinku. Zvlášť ľudia, ktorí preferujú vegetariánsky spôsob stravovania by sa mali nad príjmom zinku naozaj zamyslieť.



Jednou z možností doplnkového prijímania zinku je aj Zinkorot® – voľnopredajný liek z obsahom zinku a kyseliny orotovej od nemeckej spoločnosti Worwag pharma.

Zinkorot - zinok, ktorý lieči
Zinkorot® je liek na vnútorné použitie s obsahom dihydrátu zinkumorotátu. Pred užitím lieku si pozorne prečítajte príbalovú informáciu a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.