Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zlá hygiena rúk môže spôsobiť ochorenia tráviaceho traktu i kože

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Na hygienu rúk treba pamätať aj pred manipuláciou s bábätkom, po výmene znečistenej plienky, po manipulácii so zvieratami a ich krmivom, po manipulácii s odpadom a odpadkovým košom.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Nedostatočná hygiena rúk môže spôsobiť ochorenie tráviaceho traktu, kože a slizníc, respiračné infekcie či infekcie rán. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR preto apeluje na správne umývanie či dezinfekciu rúk, a to po každom návrate domov alebo do práce z vonkajšieho prostredia. ÚVZ o tom informuje na svojom webe i sociálnej sieti.

Umývanie rúk je podľa hygienikov najdôležitejšie pred a po návšteve nemocnice alebo lekára, po ceste v prostriedkoch verejnej dopravy, pred, počas a po príprave jedla, pred konzumáciou jedla a po každom použití toalety. Na hygienu rúk treba pamätať aj pred manipuláciou s bábätkom, po výmene znečistenej plienky, po manipulácii so zvieratami a ich krmivom, po manipulácii s odpadom a odpadkovým košom. Rovnako aj po vyčistení nosa, kašľaní a kýchaní. "Pri kašli a kýchaní si ústa nezakrývame dlaňou, ale použijeme vreckovku, ktorú ihneď po použití zahodíme do koša, prípadne rukáv oblečenia," radí ÚVZ SR. Na umývanie rúk netreba zabúdať, ak je človek alebo niektorý člen z jeho domácnosti chorý, či pri pocite nečistých rúk a ak sú viditeľne špinavé.

"Opláchnutie rúk pod prúdom tečúcej vody na dôkladné umytie nestačí. Potrebné je použiť mydlo a 'mydlenie' v teplej vode by malo podľa odborníkov trvať minimálne 40 až 60 sekúnd. Dôležité je pri mechanickom čistení rúk nevynechať žiadnu časť - dlane, chrbát rúk, priestor medzi prstami aj pod nechtami," odporúča ÚVZ.

Po umytí je podľa hygienikov najlepšie použiť jednorazovú utierku, za pomoci ktorej sa zároveň zastaví tok vody, vďaka čomu sa človek priamo nedotkne vodovodného kohútika. Ak nie je dostupná čistá tečúca voda a mydlo, ľudia by mali použiť dezinfekčný prostriedok na alkoholovej báze, najmenej 60-percentný.

Vďaka správnej hygiene rúk chránia ľudia podľa ÚVZ nielen seba, ale i druhých.