Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zomrel profesor, ktorý priviedol na svet prvé dieťa zo skúmavky v ČSSR

Archívna fotografia z roku 1982, na ktorej je profesor Ladislav Pilka a s dieťaťom, ktoré priviedol na svet zo skúmavky. Foto: Archív Ladislav Pilka

Profesor Pilka sa preslávil tým, že v roku 1982 umožnil v Brne so svojím tímom narodenie prvého dieťaťa zo skúmavky vo vtedajšom Československu aj v celom komunistickom bloku.

Zlín 28. októbra (TASR) - Vo veku 81 rokov zomrel priekopník umelého oplodnenia profesor Ladislav Pilka. Jeho úmrtie potvrdil riaditeľ zlínskej kliniky reprodukčnej medicíny David Rumpík, ktorého Pilka učil a spolupracoval s ním, informoval v pondelok spravodajský server Novinky.cz.

Profesor Pilka sa preslávil tým, že v roku 1982 umožnil v Brne so svojím tímom narodenie prvého dieťaťa zo skúmavky vo vtedajšom Československu aj v celom komunistickom bloku.

"Naše prvé deti zo skúmavky vznikali doslova na kolene. V Československu vtedy nebol dostupný žiadny materiál, špeciálne striekačky som zohnal na Slovensku v Starej Turej a naše sestričky ich museli dopilovať, aby sme dosiahli potrebnú špicatosť. Hadičky som zohnal od vojakov a špeciálnu komôrku, kde sa spojuje vajíčko so spermiou, vyrobil kolega v tíme," opísal pred dvoma rokmi profesor Pilka podmienky, za akých pracovali v brnianskej pôrodnici na Obilnom trhu.

Profesor Pilka dosiahol aj svetové prvenstvo - spolu s ďalšími kolegami zaviedol metódu GIFT, čo je prenos pohlavných buniek do vajcovodu.

Profesor Pilka dostal za tento úspech celý rad vyznamenaní - v roku 1998 ho ocenila Svetová organizácia pre liečbu neplodnosti v americkom San Franciscu a v roku 2000 mu český minister školstva udelil medailu I. stupňa za odbornú pedagogickú a vedecko-výskumnú činnosť.

Ku koncu svojej kariéry pôsobil ako prednosta Kliniky reprodukčnej medicíny a gynekológie v moravskom Zlíne. Bol tiež členom Centrálnej etickej komisie ministerstva zdravotníctva Českej republiky, približujú Novinky.cz.