Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zvolenská: Je veľká šanca, že jedna poisťovňa vznikne od januára 2014

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Michal Svítok

O projekte zavedenia systému jednej poisťovne dnes ešte vláda nerokovala.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Stále je veľká šanca, že systém jednej štátnej poisťovne vznikne k 1. 1. 2014. Po dnešnom rokovaní vlády to uviedla šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD).

„Je to dátum, ktorý chceme dodržať, zatiaľ si myslím, že stále máme veľkú šancu ho dodržať, ale podstatné je, aby proces prebehol riadne a dobre,“ povedala ministerka.

Projekt zavedenia unitárneho systému ráta s jeho zavedením od januára 2014 v prípade, že sa podarí dohodnúť o kúpe akcií súkromných poisťovní. Pokiaľ by sa siahlo po vyvlastňovaní, jedna poisťovňa by vznikla od júla toho istého roka. Tento harmonogram označil v pripomienke k projektu vytvorenia jednej poisťovne za "značne optimistický" rezort spravodlivosti pod vedením Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD).

Ministerstvo sa domnieva, že "existujú viaceré riziká neuskutočniteľnosti navrhovaného postupu spočívajúce v normách medzinárodného práva súkromného, prípadne insolvenčného práva či práva obchodných spoločností". Zvolenská argumentuje, že o prípadných negatívach vedia, no vedia s nimi poradiť tak, aby bol celý proces v súlade s ústavou a európskou legislatívou.

O projekte zavedenia systému jednej poisťovne dnes ešte vláda nerokovala. Pred tým, než o materiáli rozhodne kabinet, chce ministerka na rokovaní tripartity s Republikovou úniou zamestnávateľov prediskutovať výhrady zamestnávateľov k projektu.

Rezort spravodlivosti vo svojich pripomienkach označil za nereálne, že by neštátne poisťovne boli pri očakávanom „nútenom prevzatí“ vo vzťahu k dobrovoľnému prijatiu takéhoto záväzku ústretové. „Aj keď by to tak bolo, existuje nezanedbateľné riziko, že nepôjde v tomto prípade o prijatie záväzku len v takom prípade, keď cena za takýto záväzok sa bude pohybovať nad hranicou jeho inak bežnej trhovej hodnoty,“ napísalo ministerstvo v pripomienke.

Zvolenská však tvrdí, že trvá na tom, aby bol proces efektívny a aby cena pri kúpe akcií poisťovní nebola vyššia ako trhová. „Tam prebehne len jedno ohodnotenie, musí to robiť subjekt, ktorý má medzinárodnú kredibilitu,“ povedala ministerka. Suma bude podľa nej známa, až keď sa ukončí ohodnotenie.