Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Z. Zvolenská: Rozoberieme všetky možnosti financovania novej nemocnice

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pravdepodobným miestom novej nemocnice je areál súčasnej Nemocnice sv. Michala na Ceste na Červený most.

Bratislava 3. júla (TASR) - Zámeru vybudovania novej nemocnice v Bratislave bude predchádzať štúdia realizovateľnosti, v rámci ktorej budú rozobrané aj možné druhy financovania, najmä s ohľadom na výhodnosť pre Slovenskú republiku. Po rokovaní vlády to dnes povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Dodala, že v rámci štúdie realizovateľnosti sa bude rezort zaoberať aj otázkou, čo ďalej s rozostavanou nemocnicou Rázsochy. Podľa materiálu, ktorý dnes schválila vláda, sa však s jej dostavbou, ktorá by vyšla asi na 500 miliónov eur, už nepočíta.

Pravdepodobným miestom novej nemocnice je areál súčasnej Nemocnice sv. Michala na Ceste na Červený most. Nová nemocnica by mala stáť približne 250 miliónov eur. Ministerstvo predstavilo niekoľko alternatív jej financovania ako využitie štátnych finančných aktív, štátneho rozpočtu, štrukturálnych fondov Európskej únie alebo využitie formy verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt). "Vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu a hospodárske prognózy do budúcna nie je realistické očakávať zabezpečenie financovania výstavby nových zdravotníckych zariadení v plnom rozsahu z prostriedkov štátneho rozpočtu alebo štátnych finančných aktív," uvádza sa v materiáli. Ministerstvo sa preto prikláňa k forme PPP.

Zvolenská povedala, že zámer novej nemocnice konzultoval jej rezort s ministerstvom financií. "Podstatné je, aby sa táto investícia nezapočítavala do dlhu verejných zdrojov," povedala. O tom, či by sa prostriedky z prípadného predaja nemocnice Rázsochy mohli použiť na výstavbu novej nemocnice, je podľa nej v súčasnosti predčasného hovoriť.

"Štát si dnes naozaj nemôže dovoliť investovať priamo zo štátnych výdavkov takýmto spôsobom, na druhej strane považujeme za vhodné a prospešné, aby sme sa zbavili toho nekonečného marazmu, ktorý máme v bratislavských nemocniciach," povedal minister financií Peter Kažimír. Podľa neho to súvisí aj s ďalším generovaním dlhu týchto nemocníc. "Musím uznať rezortu zdravotníctva, že bez zásadnej zmeny z hľadiska priestorových problémov, nie je možné sa vysporiadať s tým, že tieto bratislavské nemocnice generujú stratu," dodal. Na záver uviedol, že ak padne rozhodnutie, že Rázsochy sa definitívne opúšťajú ako priestor, kde by mohla vyrásť nová bratislavská nemocnica, budú predmetom konania zbavenia sa prebytočného majetku. "Veľmi radi prijmeme do štátneho rozpočtu zdroje, ktoré z takého predaja prídu," uzavrel.