Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Z. Zvolenská žiada o odvolanie prednostky nitrianskej detskej kliniky

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dôvodom je prípad mazania údajov zo zdravotnej karty.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská žiada odchod prednostky detskej kliniky nitrianskej fakultnej nemocnice Aleny Ďurišovej. Dôvodom je prípad mazania údajov zo zdravotnej karty. Kontrola ministerstva mala ukázať na porušenie zákona o zdravotnej starostlivosti. TASR informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.

"Ministerka dnes požiadala dekanku Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre o okamžité odvolanie prednostky. Ministerstvo, rovnako ani riaditeľ nemocnice takúto možnosť nemá, keďže vymenovanie, ako aj odvolanie prednostov je plne v kompetencii univerzít," uviedla Čižmáriková.

Situáciu v nitrianskej nemocnici preveruje komisia ministerstva po podnete lekárov z detského oddelenia. Dnes sa skončil dohľad na diaľku v otázke úpravy zdravotnej dokumentácie. "Ďalšie body sťažnosti piatich lekárov z detského oddelenia FNsP Nitra budú ďalej predmetom šetrenia komisie MZ SR na mieste," doplnila Čižmáriková.

V nitrianskej fakultnej nemocnici malo prísť podľa denníka Sme k bieleniu údajov v zdravotnej karte dojčaťa. Zo zdravotnej karty mali zmiznúť rukou prednostky detskej kliniky Aleny Ďurišovej údaje o predávkovaní gentamycínom po narodení dieťaťa v nitrianskej nemocnici. Zákon vymazanie údajov zo zdravotnej karty neumožňuje. Na prípad upozornila detská reumatologička Zuzana Pechočiaková, ktorá má byť za to na pracovisku šikanovaná, preložili ju na iné miesto.

V súvislosti s prípadom žiadajú lekárski odborári aj opozičná SaS hlavu šéfa nemocnice Jozefa Valockého.