Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ZVOLENSKÁ: Robíme všetko, aby boli naplnené požiadavky sestier

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerka zdravotníctva reagovala na dnešné výhrady sestier, že od marca s ministerkou rokujú bez výsledkov.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) robí všetko, čo môže, aby boli naplnené zákonné požiadavky sestier. Šéfka rezortu Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) takto reagovala na dnešné výhrady sestier, že od marca s ministerkou rokujú bezvýsledne. Zvolenská tiež tvrdí, že nikdy neodmietla rokovanie so sestrami a je jej ľúto, že sestry prechádzajú do politikárčenia.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) spolu s Odborovým združením sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) sformulovali osem požiadaviek. Pri každej určili ministerke termín, dokedy by ich mala splniť. Nevylučujú hromadné podávanie výpovedí, no najprv chcú využiť všetky ostatné možnosti. To, či dôjde k najhoršiemu, závisí podľa nich od prístupu ministerky. Medzi prvými požiadavkami je zabezpečenie dôstojných miezd sestier a ďalších zdravotníkov, zákaz delenia úväzkov s prísnymi postihmi za porušenie, odstránenie ich sociálnej neistoty či zabezpečenie účinnej kontroly personálnych normatívov vo všetkých zdravotníckych zariadeniach.

"Urobila som všetko pre to, aby boli naplnené zákonné požiadavky, a naďalej robím, a znova som ich vyzvala, aby nezavádzali verejnosť na tému 'je ministerka, nech spraví'," vyhlásila dnes Zvolenská. Tvrdí, že pri kontrole dodržiavania zákonov má v nemocniciach zviazané ruky, keďže nie všetky patria do zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva. MZ proti tomu podľa nej bojuje aj navrhnutím zákona, ktorý má zabezpečiť, aby povolenie na prevádzkovanie všeobecnej nemocnice vydával rezort.

Zvolenská sa domnieva, že situácia v súvislosti s platmi sestier v nemocniciach sa zlepšuje a platy sú vyššie, aj napriek tomu, že účinnosť zákona o mzdových nárokoch sestier pozastavil Ústavný súd SR. Nemocnice v pôsobnosti ministerstva podľa nej vyššie platy vyplácajú. O situácii v malých nemocniciach, kde dochádzalo k deleniu úväzkov v najväčšej miere, Zvolenskú pravidelne informuje prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. O situácii v krajských nemocniciach má ministerka rokovať so zástupcami samosprávy.

Sestry vo svojich požiadavkách žiadajú aj o stanovenie päťpercentného odvodu za poistencov štátu, transparentný a efektívny systém zdravotného poistenia, zastavenie korupcie a rozkrádania verejných zdrojov a účasť odborov a komory na tvorbe príslušnej legislatívy. Volajú aj po novom zákone o platoch. Právna norma, ktorá má systémovo upraviť ohodnocovanie zdravotníkov, bude podľa ministerky súčasťou legislatívnych úprav pripravovaných v rámci unitárneho systému zdravotného poistenia.