Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Z. Zvolenská: Štát musí tlačiť na to, aby sa platy sestier dvíhali

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

V dnešnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Viac ako polovica zdravotných sestier dostáva primerané platy, pričom štátna politika je nastaviť mzdy tak, aby trh nútil k ich zvýšeniu aj súkromných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. V dnešnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) s tým, že štát musí tlačiť na to, aby sa odmeňovanie sestier dvíhalo.

"Dovedna máme 35.000 sestier, z toho tretina je v zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva. Tieto už dostávajú plat v intenciách zákona. Priemerná hrubá mzda je tu vyše 1000 eur," povedala. V ostatných nemocniciach, teda krajských a súkromných, je mzda necelých 800 eur. "Ponuka, ktorú dostali sestry, bola, že sa stretneme so župami, aby sa našlo riešenie aj pre 1000 sestier v nemocniciach VÚC. Vytvára sa tak tlak na súkromných poskytovateľov, aby zvýšili mzdy aj oni," myslí si Zvolenská a dodáva, že peniaze na vyššie platy by sa mohli získať vyššou efektívnosťou.

Člen zdravotníckeho výboru NR SR Viliam Novotný (SDKÚ-DS) je presvedčený, že v nemocniciach, najmä štátnych, je obrovská neefektivita. "V zdravotníctve je obrovský neporiadok, štátne nemocnice sa zadlžujú najrýchlejšie. My prichádzame s riešením ich transformácie na akciové spoločnosti, zo strany Smeru-SD som ale žiadne riešenie nepočul."

Zvolenská však reaguje, že tempo zadlžovania sa znížilo. "Za jednej a pol roka sa urobil obrovský posun. Nesúhlasím, že štátny manažér je horší ako ktorýkoľvek iný. Urobili sme racionalizačné opatrenia, manažéri majú jasnú zodpovednosť," odkázala.

Novotný zároveň tvrdí, že platy by mali rásť aj sestrám v súkromných zariadeniach. "Ako dlho môžete držať niekoho, kto má vysokú školu a nútite ho stále sa vzdelávať, na 400-eurovej výplate?" pýtal sa. Rezortu zdravotníctva zároveň Novotný vyčítal nečinnosť. "Ústavný súd pozastavil zákon o platových nárokoch sestier minulý rok v júli. V júni povedal, že je to protiústavné a ministerka teraz robí analýzu, ako to vyzerá. Čo ste robili celý rok?" odkázal Zvolenskej. Ministerka nečinnosť odmietla. "My sme robili, my už nič neanalyzujeme, všetko máme pripravené," deklarovala s tým, že sa už len čaká na rozpočet pre rok 2014.

Zákon bol logický, tvrdí Novotný

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný.
Foto: TASR/Michal Svítok
Na margo Ústavným súdom pozastaveného zákona, ktorý sa zrodil ešte za vlády Ivety Radičovej, Novotný podotkol, že je stále presvedčený o tom, že je to dobrá právna norma. "Hlasovalo zaň 140 poslancov. Zákon bol logický, rozhodnutie Ústavného súdu vnímam ako ohromnú nespravodlivosť," povedal s dôvetkom, že zvýšenie miezd sestier bolo dostatočne kryté peniazmi.

Toto tvrdenie Zvolenská odmietla. "Samozrejme, že to kryté nebolo. Problém zákona je aj v tom, ako sa pristupovalo k rokovaniam. Malo sa o tom hovoriť aj na tripartite, musia mať k tomu prístup aj zamestnávatelia. Cieľ zákona je ale legitímny," uviedla.

Diskutéri sa nevyhli ani avizovanému projektu jednej zdravotnej poisťovne, ktorý má výrazný časový sklz. "V prvom rade musíme vedieť, že to máme finančne pokryté, preto netlačíme. Pevne verím, že táto otázka je stále živá," povedala. Novotný ako kritik tohto projektu je presvedčený, že to nebude ani ekonomickejšie ani výhodnejšie. "Neviete urobiť jednu zdravotnú poisťovňu, veď to povedzte jasne," dodal.