Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ministerka Zvolenská je podľa I. Uhliarika najslabším článkom vlády

Na snímke ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a poslanec KDH Ivan Uhliarik. Foto: TASR/Martin Baumann

Za mimoriadne pozitívnu však považuje "neschopnosť" ministerky Zvolenskej napísať a predložiť zákon o znárodnení súkromných zdravotných poisťovní v rámci projektu jednej štátnej poisťovne.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) tento rok podľa jej predchodcu Ivana Uhliarika (KDH) opäť potvrdila, že je najslabším článkom vlády Roberta Fica.

"Aj preto ako jediná ministerka čelila odvolávaniu v Národnej rade," skonštatoval pre TASR v hodnotení roku 2013 z pohľadu zdravotníctva.

Negatív v práci šéfky rezortu vidí exminister viac. "Tým najväčším je, že ministerka zdravotníctva patrí medzi najslabšie články vlády, čo sa opäť ukázalo pri schvaľovaní štátneho rozpočtu, keď nebola schopná vybojovať viac peňazí pre zdravotníctvo. Za poistencov štátu tak ide do systému opäť nižšie percento, ako to bolo, keď som bol ja ministrom," povedal Uhliarik. Zvolenská tiež podľa jeho slov nebola schopná splniť platové požiadavky sestier, za ktoré hlasovali aj poslanci Smeru-SD. V budúcom roku preto hrozia sociálne nepokoje, myslí si Uhliarik.

Tvrdí tiež, že ministerka ohrozila zdravie a životy občanov, keď pre jej "zlyhanie" bolo hlavné mesto Slovenska niekoľko dní bez leteckej záchranky. "Je škoda, že v parlamente neprešiel návrh na jej odvolanie," poznamenal. Doplnil, že veľkou škodou tiež je, že sa jej nepodarilo spustiť projekt eHealth, ktorý by ušetril zdravotníctvu stovky miliónov eur.

Za mimoriadne pozitívnu však považuje "neschopnosť" ministerky Zvolenskej napísať a predložiť zákon o znárodnení súkromných zdravotných poisťovní v rámci projektu jednej štátnej poisťovne. "Konečne pochopila, že problém nie je len v peniazoch, ktoré štát na vyplatenie nemá, ale aj v zákonnosti takéhoto postupu," zhrnul Uhliarik.