Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ministerstvo vyhlásilo druhé kolo tendra na licencie pre záchranky

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Licencie, o ktoré sa môžu uchádzači prihlásiť do 16. decembra, by mali po novom platiť šesť rokov namiesto doterajších štyroch.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva SR vypísalo tender na 124 licencií na prevádzkovanie ambulancií pozemnej záchrannej zdravotnej služby. Dôvodom sú končiace sa licencie. V tomto roku ministerstvo už raz licencie prerozdeľovalo, pre problémy v prvom kole tendra žiada teraz opozícia hlavu šéfky rezortu Zuzany Zvolenskej (nominant Smer-SD).

Licencie, o ktoré sa môžu uchádzači prihlásiť do 16. decembra, by mali po novom platiť šesť rokov namiesto doterajších štyroch. Novelizovaný zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti zároveň priniesol povinnosť predložiť spolu so žiadosťou o vydanie povolenia aj doklad o personálnom zabezpečení prevádzkovania záchranky a projekt stratégie a rozvoja záchrannej zdravotnej služby.

Ministerka Zvolenská by mala pre prvé kolo tendra v parlamente po prvý raz čeliť odvolávaniu. Opozičné strany kritizujú, že tender na licencie pre letecké záchranky sa skončil v prípade staníc v Bratislave a Trenčíne o päť dní neskôr, ako vypršali tie pôvodné. Z týchto staníc tak záchranárske vrtuľníky nemohli vzlietnuť. Podľa Zvolenskej však bola kontinuita poskytovania zdravotnej starostlivosti zachovaná, keďže mohli zasahovať vrtuľníky z iných staníc.

Na Slovensku v súčasnosti funguje 273 ambulancií pozemnej záchrannej zdravotnej služby a sedem leteckých v Bratislave, Banskej Bystrici, Nitre, Žiline, Poprade, Košiciach a Trenčíne.