Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zvýšený záujem o jódové tablety lekárne už neevidujú

Ilustračné foto. Foto: TASR

Lekárne ešte koncom februára upozorňovali na zvýšený dopyt po týchto tabletách, v dôsledku ktorého nastal ich výpadok na trhu.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Zvýšený dopyt po tabletách s obsahom jódu lekárne už neevidujú. Pre TASR to potvrdila najväčšia sieť lekární na Slovensku Dr.Max.

"Zvýšený záujem, o jódové tablety, ktorý sme evidovali v minulosti aktuálne nepretrváva," spresnil pre TASR PR manažér siete Peter Sedláček. Lekárne ešte koncom februára upozorňovali na zvýšený dopyt po týchto tabletách, v dôsledku ktorého nastal ich výpadok na trhu.

Prerušenie dodávok nahlásil držiteľ registrácie lieku Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) koncom februára a opäť aj začiatkom apríla. Držiteľ podľa stanoviska ŠÚKL pre TASR potvrdil, že ďalšie balenia lieku budú dovezené v piatok a v lekárni budú dostupné pre pacientov od 25. apríla. Ústav vysvetlil, že momentálne sa na trh SR nedovážajú iné náhrady tohto lieku.

Použitie jódovej profylaxie patrí medzi ochranné opatrenia v núdzovej situácii, ak nastala radiačná udalosť a došlo k úniku rádionuklidov do životného prostredia. V iných prípadoch podľa ŠÚKL nepredstavuje pre človeka žiadny benefit. Ministerstvo zdravotníctva dôrazne neodporúča užívanie jódovej profylaxie ako prevencie.