Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Žilinský kraj

Bačova cesta 2015 pokračuje na salaši v Bobroveckej doline

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na salaši v Bobroveckej doline neďaleko Liptovského Mikuláša pokračuje v nedeľu 17. mája v poradí siedmy ročník putovania po stopách tradičných slovenských zvykov.

Bobrovec 15. mája (TASR) – Na salaši v Bobroveckej doline neďaleko Liptovského Mikuláša pokračuje v nedeľu 17. mája v poradí siedmy ročník putovania po stopách tradičných slovenských zvykov, jedál a remesiel spojených s ovčiarstvom a salašníctvom pod spoločným názvom Bačova cesta 2015.

Predseda rovnomenného občianskeho združenia Ľudovít Urbanovský zdôraznil, že chcú spropagovať nielen mliečne ovčie produkty, ale aj jahňacie a baranie mäso. „Širokej verejnosti chceme predstaviť ovčiarsku kultúru a architektúru,“ skonštatoval s tým, že súčasťou bude súťaž v plieskaní pastierskym bičom.

„Naše občianske združenie, ktoré je otvorené pre všetkých záujemcov, sme založili s jediným zámerom - zlepšiť odbyt tradičných ovčích produktov. Verím, že bačovské chodníčky opäť zavedú zástupy milovníkov ovčiarskej kultúry na doslova čarovné miesta, kde zblízka uvidia, zažijú a ochutnajú pravú salašnícku atmosféru,“ pozval Urbanovský.

„Väčšina Slovákov si s ovčím syrom, bryndzou a žinčicou spája práve náš región. Množstvo horských pasienkov v kombinácii s veľkými tradíciami ho priam predurčujú na chov oviec. Záujem turistických návštevníkov o ovčiarstvo v poslednom čase výrazne narastá,“ dodala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Darina Bartková.