Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Špeciálne osvetlenie zvýši bezpečnosť chodcov v Liptovskom Mikuláši

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výstražné LED svetlá sa rozblikajú na základe detekcie prítomnosti chodca na priechode a v jeho blízkosti.

Liptovský Mikuláš 6. marca (TASR) - Liptovskomikulášska mestská samospráva začne v tomto roku s budovaním nových bezpečných priechodov pre chodcov. Podľa primátora Jána Blcháča tak mesto aplikuje jedno z najefektívnejších riešení na zvýšenie bezpečnosti na priechodoch.

Nové moderné priechody pribudnú v širšom centre Liptovského Mikuláša. "V prvom kole sa v priebehu roka zameriame na intenzívne využívané priechody na ulici Štefánikovej, Hurbanovej, Štúrovej a pri gymnáziu na Hodžovej. Do týchto priechodov zabudujeme svietiace dopravné gombíky," ozrejmil Blcháč.

Výstražné LED svetlá sa podľa vedúceho oddelenia životného prostredia a dopravy na liptovskomikulášskom mestskom úrade Gabriela Lengyela rozblikajú na základe detekcie prítomnosti chodca na priechode a v jeho blízkosti. Ak chodec nie je v blízkosti, výstražné svetlá sú vypnuté.

"V prípade, že sa bude chodec nachádzať v priestore pred priechodom, vydá signál do gombíkov, ktoré sa rozsvietia a blikaním budú vodičom dávať znamenie, že cez priechod prechádza človek," objasnil s tým, že tento systém zároveň pôsobí na vodičovu pozornosť.