Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Ťažké boje o Liptovský Mikuláš trvali dlhé dva mesiace

Na snímke muži v uniformách Červenej armády a obrnené vozidlo počas ukážky bojov II. svetovej vojny o kótu 729 pri háji Nicovô v rámci osláv 70. výročia oslobodenia Liptovského Mikuláša v Liptovskom Mikuláši 28. marca 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Metropola Liptova sa definitívne zbavila fašistických okupantov zhodou okolností v ten istý deň ako Bratislava, 4. apríla 1945.


Liptovský Mikuláš 8. mája (TASR) – Dlhé dva mesiace trvajúce ťažké boje, ktorých výsledkom bolo oslobodenie Liptovského Mikuláša, radia vojnoví historici na úroveň bojov na Dukle. Metropola Liptova sa definitívne zbavila fašistických okupantov zhodou okolností v ten istý deň ako Bratislava, 4. apríla 1945.

„Význam bojovej operácie pri Liptovskom Mikuláši zvýrazňuje nielen jej dlhé trvanie, intenzita bojov, veľké ľudské straty, ale aj nesporný fakt, že v podstate tu bol prvý raz samostatne nasadený 1. československý armádny zbor,“ vysvetlil pre TASR miestny vojnový historik Oldřich Vaněk.

Metropola Liptova sa podľa neho ocitla prvý raz v rukách osloboditeľov 3. marca po úspešnom dlhom obliehaní jednotkami Červenej armády a 1. československého armádneho zboru, no 11. marca ju opätovne obsadili nacisti. „Mimochodom, osobne im za to gratuloval minister vnútra Mach,“ dodal Vaněk.

Za oslobodenie Liptovského Mikuláša zaplatilo životmi 4563 československých a sovietskych vojakov. Na tamojšom Háji Nicovô, najväčšom cintoríne československých vojakov na území bývalej federácie, je pochovaných 1386 príslušníkov 1. československého armádneho zboru.