Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Brehy Liptovskej Mary by potrebovali ďalšie veľké upratovanie

Liptovská Mara Foto: TASR/Michal Svítok

Vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Liptovskom Mikuláši Miroslav Potančok vysvetlil, že nečistoty, ktoré sa nachádzajú vo vode, musí odstrániť správca vodného toku.

Liptovská Sielnica 4. júna (TASR) – Hoci od veľkého jarného upratovania brehov vodného diela Liptovská Mara neuplynuli ani dva mesiace, po nedávnej zvýšenej povodňovej aktivite okolitých pritekajúcich riek a potokov zostali na viacerých miestach plné naplaveného odpadu a drevín.

Vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Liptovskom Mikuláši Miroslav Potančok vysvetlil, že nečistoty, ktoré sa nachádzajú vo vode, musí odstrániť správca vodného toku. "Za čistotu brehov zodpovedajú majitelia príslušných pozemkov a príslušné samosprávy," skonštatoval.

"Spolu s dotknutými obcami sa snažíme čo najrýchlejšie hľadať vhodné riešenie. Zlé je, že v takýchto prípadoch väčšinou za cudzí odpad zodpovedá niekto iný, lebo vyzbieranie, odvoz a uloženie odpadu hradí príslušný obecný úrad, do ktorého katastra patria znečistené brehy," pokračoval Potančok.

Zároveň prízvukoval, že horné povodie rieky Váh nad Liptovskou Marou je veľmi veľké. "Nečistoty sa tak do nej nielen počas povodní splavujú z rozsiahleho územia. Žiaľ, povodeň, navyše sprevádzaná vetrovou kalamitou, je vyššia moc, ktorú nedokážeme ovplyvniť. Potom už ostáva iba odstraňovať následky," dodal.