Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Projekt za 62 miliónov eur zlepší životné prostredie v okrese Bytča

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na verejný vodovod by sa v rámci projektu mali napojiť obce Kotešová, Veľké Rovné, Petrovice, Kolárovice, Štiavnik a Hvozdnica.

Bytča 16. februára (TASR) - Vodárenský projekt s názvom Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd v okrese Bytča s celkovým rozpočtom 62,13 milióna eur, ktorý schválila Európska komisia (EK), umožní vybudovanie takmer 65 kilometrov (km) kanalizačných a 52 km vodovodných sietí a zvýši počet obyvateľov zásobovaných pitnou vodou z verejných vodovodov približne o 8500. Čistiareň odpadových vôd Bytča sa v rámci projektu zrekonštruuje a intenzifikuje na kapacitu 28.000 ekvivalentných obyvateľov. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Maroš Stano.

Príspevok EÚ z Kohézneho fondu predstavuje podľa neho 27,53 milióna eur. "Ďalších 4,85 milióna eur pribudne zo Štátneho rozpočtu SR, pričom celkové náklady projektu predstavujú sumu 62.138.789,96 eura. Hlavným cieľom projektu v oblasti odkanalizovania a čistenia povrchových vôd je zvýšenie počtu ekvivalentných obyvateľov napojených na verejnú kanalizáciu v aglomerácii Bytča a Hvozdnica o približne 11.000 obyvateľov a zabezpečenie odpovedajúceho odvádzania a čistenia odpadových vôd v súlade s požiadavkami smernice EÚ o čistení komunálnych odpadových vôd a záväzkami Slovenskej republiky voči EÚ," doplnil hovorca MŽP.

Na verejný vodovod by sa v rámci projektu mali napojiť obce Kotešová, Veľké Rovné, Petrovice, Kolárovice, Štiavnik a Hvozdnica. "Tým sa zabezpečí bezproblémové zásobovanie obyvateľov pitnou vodou bez negatívnych následkov na životné prostredie na území okresu Bytča. Projekt napomôže dosiahnuť súlad so smernicou Rady 91/271/EHS o čistení komunálnych odpadových vôd vyriešením dvoch aglomerácií a zároveň zabezpečí napojenie na zrekonštruovanú ČOV Bytča od približne 23.320 ekvivalentných obyvateľov. Vlastníkom a prevádzkovateľom vybudovanej infraštruktúry aj intenzifikovanej ČOV je regionálna vodárenská spoločnosť Severoslovenské vodárne a kanalizácie. Tá bude zároveň prevádzkovať systém počas celej ekonomickej doby projektu, ktorý je súčasťou Operačného programu Životné prostredie v rámci prioritnej osi 1 Ochrana a racionálne využívanie vôd v cieli Konvergencia," uviedol Stano.

Doplnil, že EK už v uplynulom období odsúhlasila vodárenský projekt na Orave za vyše 87 miliónov eur, projekt Bratislavskej vodárenskej spoločnosti - odkanalizovanie podunajskej časti Bratislavského regiónu za 50,4 milióna eur, vodárenský projekt na hornej Nitre za 102 miliónov eur, projekt trenčianskych vodárov za vyše 83 miliónov, projekt Považskej vodárenskej spoločnosti za 66 miliónov eur, ako aj projekt skupinovej kanalizácie Ružomberok a ČOV Liptovské Sliače. Ten predložila Vodárenská spoločnosť Ružomberok v celkovej hodnote 26,7 milióna eur.