Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Čalkovská: Zo spoločnej histórie lekárskych fakúlt profituje SR aj ČR

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Stretnutia lekárskych fakúlt Slovenskej a Českej republiky sa podarilo obnoviť po pandemickej prestávke a v dlhoročnej tradícii chcú pokračovať.

Žilina 22. novembra (TASR) – O výučbe, výskume, financovaní i autonómii rokovali v novembri v Žiline zástupcovia lekárskych fakúlt zo Slovenskej a Českej republiky. TASR o tom informovala Zuzana Buchová z kancelárie dekanky Jesseniovej lekárskej fakulty (JLF) Univerzity Komenského v Martine.

Doplnila, že akademické slobody a autonómiu vysokých škôl i fakúlt považujú za jeden zo základných pilierov demokratickej spoločnosti. "Vnímajú prítomnosť zahraničných študentov-samoplatcov ako dôležitý prvok na udržanie kvality vzdelávania i osobnostného rastu pedagógov. Upozorňujú na potrebu zabezpečenia dostatočného financovania v dobe energetickej krízy, minimálne v rozsahu kompenzovania inflácie," uviedla Buchová.

Dekanka JLF UK v Martine Andrea Čalkovská pripomenula, že lekárske fakulty oboch krajín majú spoločnú históriu vzájomnej spolupráce, podpory i výmeny skúseností. "Profitujú z toho obe naše krajiny. Preto si vážme, že sa môžeme lepšie spoznať, prediskutovať problémy, z ktorých mnohé sú na lekárskych fakultách spoločné. A posunúť sa v tom, čo robíme, dopredu," dodala.

Prodekani pre štúdium všeobecného lekárstva sa zhodli na nevyhnutnosti využitia kapacít zdravotníckych zariadení aj mimo fakultných a univerzitných nemocníc. Prodekani pre štúdium zubného lekárstva považujú za dôležité zavedenie virtuálnej reality do výučby. "Výrazne rezonovala aj otázka opodstatnenia diplomových prác, ktoré sú súčasťou štúdia vo všeobecnom a zubnom lekárstve na Slovensku. Zástupcovia akademických senátov skonštatovali, že hoci slovenskí študenti na lekárskych fakultách v Českej republike predstavujú významný podiel, len veľmi málo z nich zvažuje návrat na Slovensko," podotkla Buchová.

Stretnutia lekárskych fakúlt Slovenskej a Českej republiky sa podarilo obnoviť po pandemickej prestávke a v dlhoročnej tradícii chcú pokračovať. "Aj keď naše krajiny idú už niekoľko desaťročí svojou cestou, máme stále veľa spoločného. Potvrdili to naše diskusie, ako aj závery, ktoré reprezentanti lekárskych fakúlt prijali," dodala Čalkovská.