Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Žilinský kraj

Charita otvorila denný stacionár pre seniorov a nocľaháreň pre ženy

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Spišská katolícka charita uviedla dnes v Liptovskom Mikuláši do prevádzky nový denný stacionár pre seniorov, zdravotne znevýhodnených ľudí a nocľaháreň pre ženy bez domova,

Liptovský Mikuláš 26. januára (TASR) – Spišská katolícka charita uviedla dnes v Liptovskom Mikuláši v susedstve krízového centra pre mladé ženy do prevádzky nový denný stacionár pre seniorov, zdravotne znevýhodnených ľudí a nocľaháreň pre ženy bez domova v zrekonštruovanom objekte s celkovými nákladmi na úrovni 200.000 eur.

„Tento dom sme nadobudli vyslovene za cenu rovnajúcu sa iba stavebným nákladom. Všetky práce sme si robili svojpomocne, materiál a zariadenie sme väčšinou dostali od nezištných domácich i zahraničných darcov. Reálna hodnota tohto diela je tak oveľa väčšia,“ uviedol pre TASR diecézny riaditeľ Spišskej katolíckej charity Pavol Vilček.

Hlavným zámerom bolo podľa neho vytvoriť denný stacionár pre opustených starších ľudí. „Nemusia sedieť doma sami, môžu prísť sem a spoločne zaujímavo stráviť deň. Ďalšou skupinou našich klientov budú fyzicky alebo mentálne postihnutí dospelí ľudia. Chceme im vytvoriť pocit spolupatričnosti a aspoň trochu pomôcť aj ich najbližším, ktorí sa o nich neustále starajú,“ vysvetlil.

„Liptovský Mikuláš je bez akéhokoľvek preháňania mesto dlhodobo, ktokoľvek bol v jeho vedení, veľmi pozitívne naklonené rozvoju sociálnych služieb a môže poslúžiť ako príklad pre mnohé iné slovenské mestá. Tam, kde vládne duch spolupráce, sa robí oveľa lepšie ako tam, kde sa musí za novú vec bojovať a zložito presviedčať na každom úrade,“ dodal Vilček.