Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Choma nepodpísal tri uznesenia MZ pre rozpor s legislatívou

Staronový primátor Igor Choma Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Primátor Žiliny Igor Choma nepodpísal tri uznesenia januárového mestského zastupiteľstva (MZ) v Žiline, pretože sú v rozpore s platnou legislatívou.

Žilina 4. februára (TASR) – Primátor Žiliny Igor Choma nepodpísal tri uznesenia januárového mestského zastupiteľstva (MZ) v Žiline, pretože sú v rozpore s platnou legislatívou. Podľa Martina Kapitulíka, predsedu poslaneckého klubu Sieť a NOVA, ktorý schválené uznesenia predložil, sú primátorove obavy o nezákonnosť uznesení neopodstatnené.

Žilinský primátor pripomenul, že na rozpor schválených uznesení so zákonom upozorňoval už počas rokovania MZ. „Návrh, aby boli odborné komisie MZ verejné, sa možno inšpiroval analogickým ustanovením zákona o obecnom zriadení, ktorý hovorí o zásade sprístupnenia verejnosti rokovania mestského zastupiteľstva. Toto však neplatí pre komisie, pretože sú odborné. Ďalej sa týka uznesenia k personálnym zmenám v obchodných spoločnostiach s účasťou mesta. Kompetenciu menovať za konateľa spoločnosti nemá nikto iný ako valné zhromaždenie alebo orgán spoločnosti, ktorá sa však riadi obchodným zákonom. Čiže zastupiteľstvo môže schváliť návrh, ale nemôže zaviazať orgány spoločnosti schváliť takéhoto človeka. A tretie uznesenie je o tom, že mestské zastupiteľstvo akoby zaviazalo jednotlivých poslancov, aby sa písomne prihlásili k niektorému z poslaneckých klubov. My sa stále riadime zákonom o obecnom zriadení a ten nepozná pojem poslanecký klub,“ povedal Choma.

„Sme presvedčení, že primátor iba účelovo 'hľadá' argumenty, prečo pozastaviť účinnosť prijatých uznesení. Účasť verejnosti na komisiách, ani odborníci v mestských firmách mu zrejme nie sú po vôli. Pre nás je to však nielen dôležité a správne, ale v roku 2015 úplne štandardné. Rok 1989 je dávno za nami a verejnosť má právo vedieť, ako sa narába s verejnými prostriedkami a majetkom mesta,“ uviedol Kapitulík.  

Doplnil, že o právne stanovisko požiadali vedeckého pracovníka a odborného asistenta Právnickej fakulty Univerzity Komenského Mateja Kačaljaka. „Ten nám dal za pravdu a konštatuje, že primátorove obavy o nezákonnosť predmetných uznesení sú neopodstatnené. Ďalej uvádza, že argumenty primátora vo väčšine prípadov vyplývajú z nepochopenia princípu územnej samosprávy,“ dodal Kapitulík.