Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Žilinský kraj

Turčianska galéria predstavila dielo septembra

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Obraz vo mne vyvoláva zvláštny pokoj, uviedla etnografka Slovenského národného múzea (SNM) v Martine Hana Zelinová.

Martin 4. septembra (TASR) - Olej na lepenke Čistá rieka od Oľgy Krýslovej je dielom mesiaca september v Turčianskej galérii v Martine. Dielo z roku 1986 vybrala etnografka Slovenského národného múzea (SNM) v Martine Hana Zelinová.

"Obraz vo mne vyvoláva zvláštny pokoj. Razantné ťahy štetcom zachytávajú Turčiansku idylu - leto na vrchole, slnko svieti, konáre zelených stromov ukrývajú pokojne plynúcu rieku. Jej hladina zrkadlí farebný odraz mihotavej hry svetla s lístím a zároveň evokuje pokojne plynúci čas. Obraz je zároveň spomienkou na pani Krýslovú. Drobnú milú šarmantnú blondínu s tichým úsmevom, patriacu k predstaviteľom slovenskej krajinomaľby i k martinskej intelektuálnej societe, ktorej sa ona, pražská rodáčka, stala pevnou súčasťou," uviedla etnografka.

Oľga Krýslová (1931 - 2003) sa v roku 1958 natrvalo usadila v Martine. Venovala sa predovšetkým krajinomaľbe. Umelecky stvárnila prostredie Spiša, Liptova, Kysúc, Gemera, ale najmä Turca, ktorý sa stal jej láskou a inšpiráciou. Medzi rokmi 1975 - 1978 tvorila v rázovitej podtatranskej obci Vikartovce. Pracovala technikou olejomaľby a pastelu. Pre jej maľbu je charakteristické pastózne nanášanie farby, modrozelený kolorit, doplnený o okrové, červené a fialové farebné tóny, dodala Turčianska galéria.