Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Mesto Dolný Kubín aj tento rok podporí projekty a organizácie

Na snímke Oravská galéria v Dolnom Kubíme. Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová

Poslanci z rozpočtu rozdelili organizáciám na činnosť vyše 77.000 eur.

Dolný Kubín 25. júna (TASR) – Dolnokubínska samospráva aj tento rok podporí športové a kultúrne organizácie v meste. Rozhodli o tom mestskí poslanci na štvrtkovom rokovaní. Sumu takmer 100.000 eur prerozdelili na 30 projektov a činnosť 33 organizácií. Pre koronakrízu však boli nútení znížiť celkový objem dotácie o približne tretinu oproti pôvodne schválenej podpore z februára tohto roka.

"Napriek ťažšej ekonomickej situácii sme hľadali spôsob, ako formou dotácií pomôcť organizáciám, ktoré v Dolnom Kubíne prispievajú k rozvoju športu, kultúry alebo spoločenského života. Preto sme sa snažili v maximálnej možnej miere uvoľniť dotačné finančné prostriedky určené na činnosť jednotlivých organizácií. Škrty v dotačnej schéme boli prevažne v oblasti podpory projektov, zameraných na organizovanie kultúrnych a spoločenských podujatí, ktoré sa pre pandemické opatrenia nemohli organizovať," uviedol primátor Ján Prílepok.

Poslanci z rozpočtu rozdelili organizáciám na činnosť vyše 77.000 eur. Najväčšiu dotáciu 18.750 eur si odnesie mestský futbalový klub. Za ním nasleduje mestský hokejový klub, ktorému poslanci schválili 12.750 eur. Prvú trojicu uzatvára Garáž klub, ktorý dostal 4500 eur.

Komisie školstva a kultúry navrhli schváliť dotácie 24 projektom v oblastiach športu, kultúry a voľného času detí a mládeže vo výške 15.642 eur. Najvyššiu sumu 1200 eur dostali dva projekty - prvú poskytli Horolezeckému klubu James Dolný Kubín na realizáciu štvrtej etapy rekonštrukcie lezeckej steny. Druhú dostane občianske združenie RBRN na projekt King of the North. Na 17. Kubínsku hudobnú jeseň schválili 1100 eur. "Tento rok zohrala pri organizovaní podujatí veľkú úlohu mimoriadna situácia. Neuskutočnia sa tradičné podujatia ako Folklórny deň Dolného Kubína či populárne festivaly Talenty pre Európu, Od Kenez po Kňažiu a Mierový pochod po stopách Spitzovcov. Jubilejný 20. ročník festivalu Florinova jar plánujú presunúť na jeseň," ozrejmil Michal Švento z dolnokubínskej radnice.

V oblasti sociálnych vecí a zdravotníctva navrhla komisia podporiť šesť projektov za vyše 3000 eur. Najviac peňazí dostane Základná organizácia Slovenského zväzu telesne postihnutých na podujatie Aktivita a pohyb, kde mestskí poslanci schválili 700 eur. "Komisia prihliadala na termín realizácie projektov, cieľové skupiny, pre ktoré sa má projekt realizovať, ako aj riziko možného ohrozenia zdravia pri pravdepodobnej realizácii projektu," zdôraznila vedúca odboru sociálnych vecí Eva Palugová.