Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

Dobrovoľní hasiči dostali nové vozidlá

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Počas tohto víkendu odovzdá minister vnútra celkovo 17 hasičských vozidiel pre DHZ v Žilinskom a Trenčianskom kraji, v obciach Malý Čepčín, Vrútky a Prečín aj protipovodňové vozíky.


Žilina 27. júna (TASR) – Skvalitniť prácu 100.000 dobrovoľných hasičov a podporiť 160-ročnú tradíciu dobrovoľného hasičstva na Slovensku je jedným z cieľov odovzdávania hasičských vozidiel pre dobrovoľné hasičské zbory. Po odovzdaní nového vozidla dobrovoľným hasičom v žilinskej mestskej časti Brodno to dnes povedal podpredseda vlády SR a minister vnútra Robert Kaliňák.

"Keď odrátam seniorov a juniorov, tak nám ostane 35.000 kvalitne vycvičených dobrovoľných hasičov. A tých musíme podporiť, aby ich zásah mohol byť rýchlejší, efektívnejší, modernejší," povedal Kaliňák.

Počas tohto víkendu odovzdá minister vnútra celkovo 17 hasičských vozidiel pre DHZ v Žilinskom a Trenčianskom kraji, v obciach Malý Čepčín, Vrútky a Prečín aj protipovodňové vozíky. "Napríklad vo Vrútkach sa protipovodňový vozík skladá z plávajúceho čerpadla, ponorného čerpadla, kalového čerpadla, elektrocentrály, osvetlenia, štyridsiatich metrov protipovodňových bariér a ručného náradia. A to všetko pre viac ako 600 obcí na celom Slovensku ako určitá prvá pomoc pri rýchlych povodniach, ktoré často slovenské obce sužujú," doplnil Kaliňák.

Podľa primátora Žiliny Igora Chomu nemá činnosť dobrovoľných hasičov v našej spoločnosti dostatočnú pozornosť. "Napriek tomu, že úloha dobrovoľných hasičov je mimoriadne vážna a potrebná. Všetky aktívne dobrovoľné hasičské zbory potrebujú obnovu techniky. A kde sa tak neudialo, myslím si, že sa tak bude diať v krátkej budúcnosti. Technika je mimoriadne potrebná. To nie je len o tom, že tu bude stáť niečo v garáži. Napokon, bolo by dobre, keby sa to vôbec nemuselo používať. Na druhej strane, keď treba, je dobre, aby to boli mechanizmy, ktoré sú naozaj špičkové," uviedol Choma.

DHZ v Brodne založili podľa jeho 65-ročného člena Antona Barčíka v roku 1921 a momentálne má 50 členov, z toho 11 žien. "Vďaka technike, ktorú sme dnes dostali budeme lepšie vybavení na živelné pohromy. Väčší požiar bol pred piatimi rokmi v lese, tam nám pomáhali aj hasiči zo Snežnice. Viac sme mali povodne. Kedysi nás vytápala rieka Kysuca a momentálne už trikrát za sebou celú obec potok," dodal Barčík.