Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Dolný Kubín obnovuje platené parkovanie v centre

Ilustračné foto. Foto: Ilustračné foto: TASR/Tomáš Halász

Dôvodom bola situácia zapríčinená novým koronavírusom a rozsiahle obmedzenia spojov mestskej autobusovej dopravy.

Dolný Kubín 30. mája (TASR) – Dolnokubínska samospráva obnovuje od pondelka (1. 6.) platené parkovanie v centre mesta. Podľa Martina Buznu z dolnokubínskej radnice boli motoristi oslobodení od platenia parkovného takmer jeden a pol mesiaca. Dôvodom bola situácia zapríčinená novým koronavírusom a rozsiahle obmedzenia spojov mestskej autobusovej dopravy.

"Vzhľadom na to, že sa situácia postupne normalizuje, opäť otvárame materské a základné školy a do normálnej prevádzky prechádza aj mestská autobusová doprava. Od 1. júna teda pominú dôvody, pre ktoré sme chceli podporiť osobnú automobilovú dopravu," vysvetlil primátor Dolného Kubína Ján Prílepok.

Obyvatelia a návštevníci mesta nemuseli doteraz v zónach plateného parkovania platiť za parkovanie žiadnou formou. "Cieľom tohto riešenia bolo zamedziť kontaktu vodičov s parkovacími automatmi a manipulácii s hotovosťou. Taktiež došlo k rapídnemu obmedzeniu mestskej autobusovej dopravy, najskôr na prázdninový a neskôr aj na víkendový režim. Naše autobusy jazdili veľmi obmedzene a nastávala situácia, kedy kvôli bezpečnosti obyvateľov bolo pre nás lepšie uprednostniť individuálnu osobnú dopravu pred autobusovou," uviedol dolnokubínsky primátor.

Pripomenul, že aj naďalej zostane všetkým obyvateľom a návštevníkom mesta k dispozícii režim prvej hodiny parkovania zadarmo na parkovisku pri daňovom úrade. "Toto parkovisko je vzdialené len niekoľko minút chôdze od všetkých inštitúcií v centre mesta. Umožňuje tak všetkým motoristom vybaviť si nákupy či rôznu agendu bez nutnosti platiť parkovné. Bezplatné parkovanie v celom meste naďalej ostáva v platnosti počas celých víkendov a každý pracovný deň po 16.00 h," doplnil Prílepok.