Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Žilinský kraj

V Dome charity sv. Vincenta pripravili Štedrú večeru pre bezdomovcov

V Žiline v Dome charity sv. Vincenta zorganizovali pre 60 bezdomovcov štedrú večeru. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Žilinský diecézny biskup Tomáš Gali sa každý rok snaží navštíviť niektoré z charitných centier.

Žilina 24. decembra (TASR) – Štedrovečernú kapustnicu, rybu so zemiakovým šalátom a kultúrny program pripravili v pondelok 23. decembra pre šesť desiatok bezdomovcov v Dome charity sv. Vincenta v Žiline.

„Na sviatky je u nás určite väčší nápor. Aj naši klienti bývajú počas vianočných sviatkov veľmi citliví. Pretože si spomínajú na chvíle, keď u nich bolo veľmi dobre. Dostávali darčeky, aj v ich rodinách bola pohoda, pokoj. Takýmto spôsobom sa im to snažíme priblížiť a uvedomiť si, že takisto majú miesto medzi nami,“ povedal vedúci Domu charity sv. Vincenta Rastislav Kolman.

Žilinský diecézny biskup Tomáš Galis podotkol, že sa každý rok snaží navštíviť niektoré z charitných centier. „Bol som aj v Dome sv. Kamila v Žiline. Tam sa pripravuje stacionár, aby mohla byť denná starostlivosť. Teraz som v našej charite, lebo to tak tento rok vyšlo. A okamihy sviatkov Ježišovho príchodu medzi nás chcem stráviť tu s nimi,“ skonštatoval Galis.

Katolícka cirkev robí podľa neho charitu od samého počiatku. „Vychádza to z toho, že Boh je láska. A my ju vyjadrujeme slovom, ktoré znamená nielen láska. Ale dá sa preložiť aj ako obeta, darovanie sa. Vianoce sú o tom, že láska prišla k nám. Obetujte sa jeden pre druhého. Darujte sa jeden druhému. Ak dáme na prvé miesto Boha, všetko zvládneme. Ak tam postavíme seba, tak všetci musia mne súžiť. Ak tam postavím Boha, tak ja slúžim druhým,“ dodal žilinský diecézny biskup.