Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

J. DRAXLER: Trenčianska univerzita pochybila. Hrozí jej pokuta

Návšteva ministra školstva, vedy výskumu a športu SR Juraja Draxlera (na snímke) na Katolíckej univerzite v Ružomberku počas výjazdového rokovania vlády na Liptove. V Ružomberku 24. júna 2015. Foto: TASR/Andrej Galica
Návšteva ministra školstva, vedy výskumu a športu SR Juraja Draxlera v Katolíckej univerzite v Ružomberku počas výjazdového rokovania vlády na Liptove. Na snímke vľavo minister školstva Juraj Draxler a rektor Katolíckej univerzity Jozef Jarab (vpravo). V Ružomberku 24. júna 2015. Foto: TASR/Andrej Galica

Minister dnes navštívil aj Katolícku univerzitu v Ružomberku a ZŠ a MŠ na ružomberskom sídlisku Klačno.

Trenčín 24. júna (TASR) - Kontrola Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR zistila na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne pochybenia pri hospodárení s verejnými finančnými prostriedkami. Po dnešnom pracovnom stretnutí s rektorom TnUAD Jozefom Habánikom to povedal minister Juraj Draxler.

„Výsledky kontroly budú predložené na Správu finančnej kontroly, ktorá je miestne príslušná a ktorá môže uložiť pokutu až do výšky 40.000 eur. Na druhej strane chápem situáciu rektora, vzhľadom na to, že súdne spory a celú tú komplikovanú situáciu zdedil. Snažil sa s ňou za ostatné roky vyrovnať. Ja budem rád, keď sa všetky spory z minulosti uzavrú. Trenčianska univerzita svoj potenciál má, môže rásť, je tu zaujímavý výskum a má svoje miesto vo výskumnej štruktúre Slovenskej republiky,“ priblížil Draxler.

Ako dodal, kontrola skonštatovala, že vyplatenie odstupného bývalej kvestorke nebolo v súlade so zákonom, bolo pomerne vysoké a toho sa podľa ministra týka aj vysoká pokuta, ktorú môže univerzita dostať. "Stále je otvorená situácia ohľadom postavenia terajšieho kvestora, ktorého vrátil do funkcie rozsudok súdu. Je bizarná situácia, keď kvestor je v malej kancelárii v podstate odrezaný od sveta a nevykonáva plnohodnotne funkciu. Ja som ochotný sprostredkovať ďalší dialóg tak, aby sa obe strany (kvestor a TnUAD – pozn. TASR) vedeli dohodnúť,“ zdôraznil šéf rezortu.

Podľa rektora Habánika rozhodnutím súdu a zdedeným súdnym sporom sa v roku 2013 univerzita dostala do patovej situácie, keď zákonom definovaná funkcia kvestora bola súbežne obsadená dvomi kvestormi na základe platných pracovných zmlúv siahajúcich až do rokov 2008 a 2011. „Horúci zemiak, teda vyplácanie dvoch platov zamestnancom na jednej funkcii na dobu neurčitú, musela univerzita okamžite riešiť, aby nedošlo k nehospodárnemu nakladaniu s financiami. Len do dnešného dňa by totiž univerzita takto prišla asi o 110.000 eur,“ priblížil Habánik.

Rektor TnUAD Jozef Habánik
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Keďže podľa neho neexistuje metodický pokyn, podľa ktorého by bolo možné v takejto situácii postupovať, univerzita mala tri možnosti riešenia - platiť dvoch kvestorov súčasne, dať výpoveď jednému z nich z nadbytočnosti, čo by s istotou znamenalo nový súdny spor o neplatnosť skončenia pracovného pomeru, alebo dohodnúť sa s jedným z kvestorov o skončení pracovného pomeru s vyplatením odstupného.

"Zo zlých riešení univerzita mohla vybrať len zlé, a tak v snahe vyhnúť sa ďalším zbytočným súdnym sporom, začala s oboma kvestormi rokovať o ukončení pracovného pomeru dohodou. Týmto riešením sme zabránili neefektívnemu vynakladaniu ďalších prostriedkov na mzdy a ukončením pracovného pomeru dohodou s jedným z kvestorov sme predišli súdnemu sporu. Z možných zlých riešení vo vzniknutom právnom stave sme vybrali to najhospodárnejšie,“ zdôraznil rektor.

Ako dodal, je pravdou, že kvestor, ktorého vrátilo do funkcie rozhodnutie súdu, naozaj nemá pripojenie na internet, ani pevnú telefonickú linku. Nie je však podľa neho pravdou, že nemá prístup do budovy rektorátu. „Medzi univerzitou a kvestorom prebieha súdny spor, sporíme sa o výšku odškodného za obdobie, keď funkciu nevykonával. Tento spor trvá už niekoľko mesiacov napriek tomu, že univerzita vyvinula maximálne úsilie, aby sa skončil súdnym zmierom. Navyše kvestor v rokoch 2009 až 2011 porušil viacero hospodárskych pravidiel. To znamená, že medzi rektorom a kvestorom je v tomto prípade výrazne narušená dôvera,“ dodal Habánik s tým, že kvestor požaduje odškodné vo výške 76.000 eur plus úroky z omeškania, čo je pre univerzitu neprijateľné.

Súčasťou ministerskej kontroly sú podľa Habánika aj ďalšie dve správy. Jedna sa týkala uzatvorených zmlúv na poskytovanie externých právnych služieb, druhá odstupného pre jedného pracovníka univerzity. „Obe boli bez kontrolných zistení,“ uzavrel rektor.

Draxler: Požiadam o nahliadnutie do auditu činnosti Katolíckej univerzity v Ružomberku

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler navštívil dnes popoludní v rámci výjazdového rokovania vlády SR v Ružomberku Katolícku univerzitu (KU). Prízvukoval, že Konferenciu biskupov Slovenska (KBS) požiada o nahliadnutie do vykonaného auditu jej činnosti v uplynulých rokoch.

„Zaujíma ma to samozrejme preto, že chcem vedieť reálne, aký je stav na tejto univerzite. Podobne to zaujíma aj členov výboru NR SR pre vzdelávanie, ktorí chcú odo mňa správu o celej situácii. Vedeniu KU som zdôraznil, že je naším záujmom ju podporiť, ale naozaj musíme vedieť, že sa tu veci reálne riešia a KU je pripravená uzavrieť to, čo tu bolo otvorené,“ skonštatoval minister školstva.



Pripomenul, že často musí čeliť otázkam ohľadom prideľovania diplomov a hospodárenia KU. „Musíme si byť istí, že na každú z týchto otázok máme odpoveď, všetko vieme uzavrieť, dať za minulosťou hrubú čiaru a pristúpiť k rozvojovým krokom. Jednoducho musíme mať istotu, že sa tu dobre hospodári a získavanie diplomov je podložené tak, ako to má byť,“ vysvetlil Draxler.

Rektor KU Jozef Jarab uistil, že prijíma oprávnenú kritiku ministra. „Aj my sme kritickí na veci, ktoré sa stali, nemali sa stať a chceme ich riešiť. Zároveň cítim z jeho strany podporu. Rátame s pochopením, nie v zmysle, že nám niekto niečo odpustí, ale aby sme mohli robiť. Keď dieťa raz zakopne, dáme mu šancu, aby vstalo a pokračovalo ďalej, lebo chôdza je jeho životom,“ povedal.

„Prvým konkrétnym opatrením je, že od 1. júla bude poriadok v odmeňovaní. Rozhodne tým nechceme potlačiť tvorivú aktivitu ľudí, ale všetko, čo sa týka odmeňovania, musí byť veľmi adresné, zodpovedné a presne zdokladované. Jasne sa povie, že je to za zrealizovanie konkrétneho projektu či zostavenie učebnice,“ dodal rektor KU.
.

Video: Juraj Draxler navštívil Katolícku univerzitu: Požiadam o náhľad do auditu
.

Návšteva ministra školstva, vedy výskumu a športu SR Juraja Draxlera na Katolíckej univerzite v Ružomberku počas výjazdového rokovania vlády na Liptove. Na snímke rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku Jozef Jarab 24. júna 2015.
Foto: TASR/Andrej Galica



Návšteva ministra školstva, vedy výskumu a športu SR Juraja Draxlera na Katolíckej univerzite v Ružomberku počas výjazdového rokovania vlády na Liptove. Na snímke rektor Katolíckej univerzity Jozef Jarab (vľavo), prednostka mesta Ružomberok Anna Paráková (druhá sprava) a minister Juraj Draxler (tretí zľava).
Foto: TASR/Andrej Galica