Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Žilinský kraj

Na horách pozor. Kde striehnu lavíny?

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Ráno bolo na horách zamračené a hmlisto. Fúkal slabý vietor južných smerov.

Liptovský Hrádok 8. januára (TASR) – Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aktuálne platí vo vyšších polohách Vysokých Tatier, v Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre. V Malej Fatre a Západných Tatrách je malá hrozba pádu lavín. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"V súčasnosti sa v snehovej pokrývke nachádza viacero slabých vrstiev, po ktorých sa môžu zosunúť lavíny. Sneh totiž napadol na starú, tvrdú a zľadovatenú pokrývku. Niekde sa ešte dokonca nachádzajú vrstvy hranatozrnného snehu, ktoré sa vytvorili v decembri," priblížil Krajčí.

Vo štvrtok (7. 1.) podľa Krajčího napadlo ďalších asi 15 centimetrov snehu, hlavne na južných stranách Veľkej Fatry a v Nízkych Tatrách. "Celkovo možno povedať, že nebezpečné sú hlavne severné svahy s veľkými sklonmi pri veľkom zaťažení," doplnil.

Ráno bolo na horách zamračené a hmlisto. Fúkal slabý vietor južných smerov. Teplota sa pohybovala od mínus 13 v najvyšších polohách po mínus štyri stupne Celzia v nadmorskej výške 1000 metrov.