Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Žilina pokračuje v distribúcii balíčkov na triedenie bioodpadu

Na archívnej snímke kuchynský odpad z domácností po separovaní. Foto: TASR Erika Ďurčová

Balíček pripravilo mesto ako benefit nad rámec zákonom stanovených povinností, doplnil hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Žilina 21. mája (TASR) – Mesto Žilina pokračuje v distribúcii štartovacích balíčkov na triedenie kuchynského bioodpadu. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka si ich môžu od pondelka (23. 5.) na mestskom úrade bezplatne vyzdvihnúť obyvatelia bytových domov, ktorí to doteraz neurobili.

Doplnil, že balíček pripravilo mesto ako benefit nad rámec zákonom stanovených povinností. "Obsahuje tri praktické pomôcky – košík na kuchynský odpad, 24 kusov biologicky rozložiteľných vreciek a návod, ako správne triediť tento druh odpadu. Vyzdvihnutie štartovacích balíčkov obyvatelia pred príchodom vopred ohlásia na referáte odpadového hospodárstva, čistoty mesta, poľnohospodárstva a zvierat Mestského úradu (MsÚ) v Žiline na telefónnom čísle 041/70 63 231," uviedol Miškovčík.

Pripomenul, že obyvatelia rodinných domov majú podľa všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta povinnosť kompostovať biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad a kuchynský odpad v kompostéroch na svojom pozemku. "Pre splnenie tejto povinnosti mesto zabezpečilo kompostéry, pričom domácnosť v rodinnom dome má nárok na jeho bezplatné prevzatie. Obyvatelia, ktorí si ho ešte neprevzali, neplnia povinnosti vyplývajúce z VZN a môže im byť uložená sankcia. Z tohto dôvodu je potrebné si prevziať kompostér na MsÚ v Žiline," dodal hovorca mesta.