Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Žilinský kraj

Environmentálne aktivity v regióne Turiec zastreší nové centrum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Envirocentrum je nielen určené na výučbu primárne žiakov základných škôl z Martina a okolitých obcí, ale aj pre širokú či odbornú verejnosť.

Martin 22. apríla (TASR) - Environmentálne aktivity v regióne Turca zastreší nové environmentálne centrum v Martine. Veľkokapacitný objekt bude slúžiť pre informačné semináre, workshopy a konferencie, interaktívne výstavy či zážitkové aktivity, slávnostne ho otvorili v pondelok pri príležitosti Dňa Zeme. TASR o tom informoval referent pre komunikáciu, médiá a vzťahy s verejnosťou mestského úradu Miroslav Hamar.

Envirocentrum je nielen určené na výučbu primárne žiakov základných škôl z Martina a okolitých obcí, ale aj pre širokú či odbornú verejnosť. Budova obsahuje dielne, konferenčnú sálu a veľkú prezentačnú miestnosť. "Zmena klímy a negatívny vývoj životného prostredia sa týka nielen obyvateľov Martina, ale aj celej populácie a považuje sa za jednu z najväčších výziev 21. storočia. Preto je nevyhnutné, aby aj obyvatelia ako jednotlivci či skupiny participovali na ochrane životného prostredia a tiež ochrane vody," skonštatoval Hamar.

Nevyhnutnosťou je podľa neho aj dvíhanie povedomia o tejto téme pomocou vzdelávania a práve Envirocentrum môže byť veľmi nápomocné.

Primátor Ján Danko priblížil, že snahou mesta bude aj prepojiť širšie okolie Martina, Turca či Žilinského kraja, rozšíriť túto účasť o viac ľudí a vzbudzovať povedomie o témach adaptácie na zmenu klímy. "Otvorením Envirocentra sa práce na ňom nekončia. Ďalej ho plánujeme dovybaviť a rozšíriť tak, aby výučba v ňom bola zážitkom. Areál s oddychovou zónou a zvieratami by mohol doplniť a prepojiť napríklad náučný chodník. Na všetky ďalšie aktivity najprv však musíme zohnať financie, či už prostredníctvom ďalších projektov alebo sponzorských príspevkov," priblížil Danko.

Vybudovanie Envirocentra v areáli SIM prostredníctvom rekonštrukcie pôvodne nevyužívanej budovy mesto financovalo z Operačného programu Kvalita životného prostredia a vlastných zdrojov. "Zazmluvnená výška nenávratného finančného príspevku z Kohézneho fondu bola podľa zmluvy 850.068,55 eura. Mesto sa podieľalo povinným spolufinancovaním vo výške päť percent, čo predstavuje 44.740,45 eura," spomenul Hamar.

Výsledkom verejného obstarávania a financovaním prác, ktoré sa vyskytli počas rekonštrukcie, sa podľa neho rozpočet navýšil o ďalších 123.879,39 eura. "Celková investícia tak predstavuje 1.018.688,39 eura," dodal.