Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Fašiangové zvyky v Strečne pripomínajú zabíjačkou i sprievodom maškár

Fašiangový maškarný sprievod má v Strečne dlhoročnú tradíciu. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Fašiangový sprievod najskôr skontroloval prípravu zabíjačkových špecialít, a potom sa vybral po Strečne, pričom starosta podotkol, že obec má zhruba 15 kilometrov ciest.

Strečno 1. marca (TASR) – Tradičnou zabíjačkou a sprievodom maškár po obci si dnes v Strečne pripomenuli fašiangové tradície. Celodenný program zavŕši tanečná zábava s podávaním zabíjačkových špecialít - jaterníc, tlačenky a klobások.

Zabíjačku pripravila obec podľa starostu Dušana Štadániho v spolupráci s dobrovoľným hasičským zborom. "Aby sa ľudia mohli zoznámiť s výrobou zabíjačkových špecialít, ktoré kedysi nechýbali takmer v žiadnom dome. Cez obed sa podávala tradičná kapustnica a večer bude spoločná zábava. Fašiang trvá až do utorka, kedy na zábave o polnoci pochováme basu a začína štyridsaťdňový pôst. Tradíciu pochovávania basy si pamätám od útleho detstva. Doteraz nebola prerušená najmä kvôli tomu, že tu máme stredisko internátnej prípravy a školitelia a študenti z celého Slovenska sa prídu pozrieť na túto obecnú tradíciu," uviedol Štadáni.

Fašiangový sprievod najskôr skontroloval prípravu zabíjačkových špecialít, a potom sa vybral po Strečne, pričom starosta podotkol, že obec má zhruba 15 kilometrov ciest. "Doobeda pochodia nejaké dve tretiny, potom prídu na obed. Je pre nich pripravená kapustnica a aj guláš z čerstvého mäsa. No a poobede zasa chodia zhruba do nejakej druhej, pol tretej hodiny. Masky sú z každej domácnosti, kto čo nazbiera a aj povyrábané," povedal strečniansky starosta.

Do prípravy obecnej zabíjačky sa zapojil aj Stanislav Štadáni, ktorý si zaspomínal na správny zabíjačkový postup. "Ráno vstať, zvariť vodu. Prišiel masár, strelelo sa, obarelo, zaveselo, rozobralo. A pomáhal každý. Prišla rodina, pomáhala. A potom, keď sa strelelo, sa muselo zapiť, aby sa dobre darelo. Keď sviňa ležala, nie aby ušla. Zabíjalo sa prakticky v každom dome. Ľudia mali mäso len z tej zabíjačky," dodal Štadáni.


.