Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Jánošíka premietnu v Prahe so sprievodom ŠKO Žilina a súboru Bashavel

Na snímke Štátny komorný orchester (ŠKO) Žilina a kapela Bashavel pod taktovkou žilinského rodáka Vladimíra Martinku počas premietania prvého slovenského celovečerného hraného filmu Jánošík po sto rokoch v Dome umenia Fatra v Žiline 3. februára 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Film so živou hudbou premietnu v Prahe po viac ako 100 rokoch pod taktovkou medzinárodne uznávaného autora filmovej hudby a dirigenta Vladimíra Martinku.

Žilina 14. novembra (TASR) - Prvý slovenský celovečerný hraný film Jánošík premietnu v pondelok 27. novembra v pražskom Divadle Hybernia s hudobným sprievodom Štátneho komorného orchestra (ŠKO) Žilina a súboru Bashavel. TASR o tom informoval manažér ŠKO Žilina Adam Ligas.

Doplnil, že film so živou hudbou premietnu v Prahe po viac ako 100 rokoch pod taktovkou medzinárodne uznávaného autora filmovej hudby a dirigenta Vladimíra Martinku. "Ešte predtým sa projekt zrealizuje 21. novembra na piatom ročníku medzinárodného hudobného festivalu strednej a východnej Európy Eufonie vo Varšave. Zážitok umocní aj nová filmová hudba skladateľa a huslistu Stanislava Palúcha," uviedol.

Pripomenul, že film Jánošík vyrobila slovensko-americká produkcia štúdia Tatra Film Corporation v réžii Jaroslava Siakeľa. "Premiéra filmu bola 25. novembra 1921 v Prahe, 1. decembra 1921 v Chicagu a 3. januára 1922 v Dome umenia Fatra (Grand Bio Universum), v súčasnom sídle ŠKO Žilina. V roku 1970 priniesol na Slovensko Ján Závodný takmer celý zachovaný film, ktorý 50 rokov opatroval vo svojej chicagskej garáži a venoval ho Slovenskému filmovému ústavu v Bratislave," priblížil manažér ŠKO Žilina.