Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Folkloristi postavili v Múzeu slovenskej dediny tri máje

V Martine v Múzeu slovenskej dediny stavali v nedeľu máje. Prišli ich postaviť členovia folklórneho súboru Bystričan z Považskej Bystrice, ktorí vrcholec stromu vyzdobili, postavili ho, zatancovali si a zaspievali. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Popri stavaní májov ponúkol program podľa kurátora Slovenského národného múzea - Múzea slovenskej dediny Radovana Sýkoru tradičný výhon hospodárskych zvierat.

Martin 27. apríla (TASR) – Za sprievodu hudby a tanca postavili dnes v Múzeu slovenskej dediny v Martine mládenci z považskobystrického Folklórneho súboru Bystričan máje pred krčmou z Oravskej Polhory a pri domoch z Nolčova a Novote.

Popri stavaní májov ponúkol program podľa kurátora Slovenského národného múzea - Múzea slovenskej dediny Radovana Sýkoru tradičný výhon hospodárskych zvierat.

„V ľúbostnej poradni sa návštevníci dozvedeli vzácne rady o magických praktikách pri ľúbostných záležitostiach. Poradňa Májová noc má svoju moc prezradila, ako sa ochrániť pred strigami a zlými silami. V nej sa návštevníci dozvedeli o prosperitnej mágii, poverách a ochrane proti zlým silám, ktoré sa vo väčšej miere prebúdzajú na svätého Juraja a v noci z 30. apríla na 1. mája,“ uviedol Sýkora.



Do tajov ľudového liečenia pomocou liečivých rastlín, ktorých zber sa začína v jarnom období, nechala návštevníkov nazrieť Bylinkárska poradňa babky korenárky. „Malí i veľkí návštevníci si mohli vyskúšať šikovnosť v tvorivej dielni a pripravené boli aj kolky či chodúle. V rámci programu nechýbali ani ukážky tradičnej ľudovej výroby a evanjelické služby Božie v kostole z Rudna,“ dodal kurátora Slovenského národného múzea - Múzea slovenskej dediny.