Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

FOTO: Festival Východná má za sebou vydarený rekordný 61. ročník

Folklórny festival Východná, ktorý je najstarším a najrozsiahlejším celoslovenským festivalom s medzinárodnou účasťou u nás a zároveň vrcholnou prehliadkou tradičnej ľudovej kultúry a jej folklorizovaných prejavov. Na snímke program zahraničných folklórnych súborov pod názvom Z iného sveta. V Liptovskom Mikuláši 4. júla 2015. Foto: TASR/Andrej Galica

V horúcom letnom počasí sa zišiel v amfiteátri pod Kriváňom na trojdňovom najväčšom sviatku slovenského folklóru rekordný počet účinkujúcich i návštevníkov.


Východná 5. júla (TASR) – Galaprogramom pod názvom Bohatstvo krasy vyvrcholil dnes popoludní 61. ročník Folklórneho festivalu Východná (FFV). V horúcom letnom počasí sa zišiel v amfiteátri pod Kriváňom na trojdňovom najväčšom sviatku slovenského folklóru rekordný počet účinkujúcich i návštevníkov.

„S úplne čistým svedomím môžeme začať rekapitulovať mimoriadne vydarený ročník po všetkých stránkach, organizačnej, programovej a najmä čo sa týka návštevnosti. Hoci sú to úplne čerstvé dojmy, vládne medzi nami zaslúžená spokojnosť,“ uviedol pre TASR riaditeľ programovej rady FFV Pavol Pitoňák.

Ako jednoznačne správny ťah sa podľa neho ukázalo oplotenie areálu a zavedenie symbolického vstupného. „Svedčí o tom oveľa väčšia čistota celého areálu, kultivácia atmosféry, ktorá bola počas celých troch dní doslova elektrizujúca. Každý programový blok sledovalo množstvo nadšených divákov,“ kvitoval Pitoňák.

„Vo vyše polstovke najrôznejších tematických programov sa predstavili viac ako dve tisícky účinkujúcich, čo je historický rekord. Na výbornú dopadla premiéra Etnodomu. Záujemcovia sa v ňom dozvedeli množstvo faktov o našom folklóre. Všetci sa už tešíme na budúci ročník,“ dodal riaditeľ programovej rady FFV.

Folkloristi si spevom a tancom zaspomínali na Martina Ťapáka

Martin Ťapák
Foto: TASR/Pavol Funtál
Jeden z hlavných scénických programov v rámci 61. Folklórneho festivalu Východná pod charakteristickým názvom Slovensko – rodná zem bol v sobotu 4. júla večer roztancovanou a rozospievanou spomienkou na legendárneho filmového a televízneho režiséra, tanečníka a choreografa Martina Ťapáka.

Hold mu vzdali aj rodáci z oravskej obce Liesek. „Keď sme mu naše goralské piesne zanôtili na poslednej rozlúčke začiatkom tohto roka, všetkým nám behal mráz po chrbte. Viem, že si ich stále spieva s nami, lebo sa vždy hrdo hlásil k svojmu rodnému kraju,“ uviedol vedúci Folklórneho súboru Skorušina Róbert Vavrek.

„Mimoriadne ma teší, že sú ešte ľudia, ktorí si spomenú nielen na môjho ocina, ale vôbec na osobnosti, akými boli napríklad Paľo Bielik, Karol Zachar, Ivan Rajniak tuto z Hýb či Jožko Majerčík práve odtiaľto z Východnej, ktorí pre našu krajinu a jej kultúru spravili veľmi veľa,“ zdôraznil pre TASR herec Marek Ťapák.

Na ozajstných velikánov slovenského národa sa podľa neho nesmie zabúdať. „To je nesmierne dôležité najmä pre budúce generácie a zdravý vývin celej našej krajiny, lebo zo vzduchoprázdna sa nedá stavať. Musíme mať nejaké pevné základy, aby sme mohli stavať ďalšie neochvejné veže a mosty,“ dodal Ťapák.