Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Folklórny súbor Váh uviedol celovečerný program z doterajšej tvorby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Súbor je špecifický výberom a spracovaním autentického folklórneho materiálu, ako aj využitím pôvodného ľudového odevu.

Liptovský Mikuláš 21. novembra (TASR) - Jubilujúci Folklórny súbor (FS) Váh z Liptovského Mikuláša uviedol v polovici novembra celovečerný program, ktorý je prierezom jeho doterajšej tvorby. TASR o tom vo štvrtok informovala odborná metodička pre folklór z Liptovského kultúrneho strediska Jana Veselovská.

Začiatok i koniec programu ohraničujú dva nové programové bloky Spod Bielej skaly a Voda si pamätá. "Približujú svojráznu kultúru liptovských goralov na severnej strane Chočských vrchov a osudy ľudí zo zatopených obcí na ich južnej strane. Autorky, choreografky Miroslava Palanová a Mária Palasthyová ich zostavili zo spomienok ľudí, ktoré sú ešte stále živé, bolestivé a ktoré ešte nezmyl čas. Podľa toho dali celému programu aj názov Čo nezmyl čas," uviedla Veselovská.

FS Váh založili v roku 1979, tento rok oslavuje 40 rokov. Členskú základňu tvoria prevažne študenti stredných a vysokých škôl, najmä z blízkeho okolia Liptovského Mikuláša a regiónu. V umeleckej činnosti a tvorbe sa zameriava najmä na štýlové spracovávanie folklórneho materiálu z oblasti stredného Liptova, jeho susedných oblastí a blízkych regiónov Slovenska. "Vďaka umelecky hodnotnému a štýlovému spracovaniu folklórneho materiálu patrí FS Váh medzi špičkové folklórne kolektívy na Slovensku. Je pravidelným účastníkom folklórnych festivalov na Slovensku a v zahraničí," doplnila Veselovská.

Súbor je špecifický výberom a spracovaním autentického folklórneho materiálu, ako aj využitím pôvodného ľudového odevu. "Vzhľadom na profesionálne vedenie je schopný okrem scénických programov pripraviť tvorivé dielne, školy tanca – výuku a nácvik základných typov ľudového tanca z rôznych regiónov Slovenska, ako aj vzdelávanie v oblasti tradičnej kultúry," priblížila metodička z kultúrneho strediska.

Výsledky svojej práce prezentuje FS Váh priaznivcom ľudového umenia doma i v zahraničí. Je laureátom akademických i celoštátnych súťaží choreografií a sólistov tanečníkov Šaffova ostroha.

Pri príležitosti 40. výročia kolektívu odovzdali ocenenie Litteras Memoriales. Udelila ho predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. "Toto ocenenie folklórneho súboru si členovia veľmi vážia a vyslovujú úprimné poďakovanie,“ zdôraznila Veselovská.