Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Gazdovské kone si po ročnom výpadku zmerali sily pod sochou Jánošíka

V Terchovej pod sochou Juraja Jánošíka sa konal 15. ročník pretekov gazdovských koní. V štyroch disciplínach si zasúťažilo 13 koní so svojimi gazdami. Na snímke najmladšim súťažiacim bol Dávid Francisty z Krupiny s koňom Tango. Terchová, 14. februára 2015. FOTO TASR - Pavol Ďurčo Foto: TASR

Na 15. ročníku pretekov gazdovských koní v Terchovej si dnes pod sochou Juraja Jánošíka zmeralo sily 11 mužov a dve ženy.

Terchová 14. februára (TASR) – Na 15. ročníku pretekov gazdovských koní v Terchovej si dnes pod sochou Juraja Jánošíka zmeralo sily 11 mužov a dve ženy. Riaditeľa pretekov Františka Kadaša potešilo, že napriek minuloročnému výpadku podujatia sa tento rok na zručnosť gazdov prišlo pozrieť vyše 1000 divákov.

„Pretekári súťažia v troch povinných disciplínach. Vo vytrvalosti koníka, čo je trať dlhá 800 metrov s 10 jednoduchými prekážkami. V druhej disciplíne si furman overí zručnosť v ovládateľnosti koňa a je to aj o poslušnosti koníka. Ďalšia z povinných disciplín je už veselšia. Pretekári si vymenia pozíciu s koňom. Zoberú sane, ktoré predtým ťahali koníky, a na trati dlhej 40 metrov ukážu, čo je v nich. Samostatne vyhodnocovanou je disciplína O siláka Terchovej,“ vysvetlil Kadaš.

Pretekári podľa neho počas doterajších ročníkov vytvorili uzatvorenú partiu. „Sú to chalani, ktorí chodia pravidelne na podujatia po Slovensku. A, bohužiaľ, chýbajú tam Terchovčania. To nás trošku mrzí. Ale verím, že to dostaneme do pozície, aby aj gazdovia z Terchovej mali disciplínu, ktorá by ich prilákala. Aby si vedeli zmerať sily s favoritmi, ako sú Kitašovci či Chromcovci,“ zdôraznil riaditeľ pretekov.

Pozrite si fotky z pretekov gazdovských koní v Terchovej:


Tradičným účastníkom je Ľubomír Chromec z Turčianskych Kľačian, ktorý s osemročnou kobylou Lunou zvíťazil v prvej disciplíne. „Trať je trochu náročná, ale mojim koníčkom svedčí. V Terchovej som minimálne desiatykrát. Je tu nádherné podujatie, dobrí ľudia, takže sem veľmi radi chodíme. Preteky sú identické, každý rok robia tú istú trať. A ľudia, ktorí sem začali chodiť, sa na preteky radi vracajú,“ povedal na margo pretekov pod sochou Jánošíka.

S deväťročným koníkom Maťom si dnes s chlapmi zmerala sily aj 16-ročná Zuzana Podhorská z Vrútok. „Pri koňoch sa držím odmalička. Prvýkrát som tu bola na pretekoch, keď som mala vyše roka. Trať je pre kone na ľahších nohách, lebo tu sa inak neudrží nič. Tu sa to neubehá,“ zhodnotila terchovskú trať pretekárka, ktorej cieľom bolo „šťastlivo prežiť tento deň“.