Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Žilinský kraj

Grand prix súťaže Tatranský kamzík získal film Sedem symfónií Zagrosu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na XXIX. ročníku Tatranského kamzíka 2023 udelili filmárom v štyroch kategóriách (vrátane individuálnych cien za kameru či strih) spolu 20 cien a šesť čestných uznaní.

Liptovský Ján 26. novembra (TASR) - Grand prix súťaže neprofesionálneho filmu Tatranský kamzík 2023 - Cenu primátora Liptovského Hrádku získal Perwiz Rostemi z Iránu za film Sedem symfónií Zagrosu. TASR o tom za organizátorov informoval Milan Soukup.

Doplnil, že do súťaže neprofesionálneho filmu pod patronátom Svetového združenia pre neprofesionálny film UNICA dostali organizátori 91 filmov z 19 krajín. V Liptovskom Jáne v piatok (24. 11.) a v sobotu (25. 11.) premietli 50 vybraných filmov zo 14 krajín Európy, Ázie a Ameriky.

Tvorcovia z Iránu získali podľa neho prvé miesta aj v ďalších dvoch kategóriách. V kategórii Tvorba a ochrana životného prostredia zvíťazil Reza Gholami Motlagh s filmom V úkryte pozinkovaných cisterien. V kategórii Súčasný spôsob života ľudí získal prvú cenu za film Tesár Iránčan Zanyar Mahammadinek, uviedol Soukup.

Cenu UNICA udelili Kaiovi Pfürstingerovi z Nemecka za film o slovenskej Chránenej krajinnej oblasti Poľana. V kategórii Kultúra a pamiatky zvíťazil film Japonský budhizmus, ktorý do súťaže poslal Kazuya Ashizava z Japonska. Francúzsky film Synovia vetra, víťazný v kategórii Cestopisné snímky a snímky o horách, nakrútil Jéremy Bigé.

Tretinu súťažných filmov tvorili podľa Soukupa filmy zo Slovenska. Medzi ocenenými sa najvyššie, na druhom mieste v kategórii Kultúra a pamiatky, umiestnil film Fašiangy na kolesách Jána Kusku z Amafilm Nicolaus v Liptovskom Mikuláši. Film zachytil fašiangy v rázovitej obci Čierny Balog z "pohľadu" ohrozenej technickej pamiatky - Čiernohronskej železničky, priblížil.

Na XXIX. ročníku Tatranského kamzíka 2023 udelili filmárom v štyroch kategóriách (vrátane individuálnych cien za kameru či strih) spolu 20 cien a šesť čestných uznaní. Vyhlasovateľom súťaže bolo mesto Liptovský Hrádok a podujatie organizoval Amafilm Nicolaus v spolupráci s Liptovským kultúrnym strediskom v Liptovskom Mikuláši.