Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

V Hornej Štubni unikala kyselina sírová, hasiči únik zlikvidovali

Cisterna na železničnej stanici, z ktorej unikala kyselina sírová Foto: TASR/ Operačné stredisko HaZZ v Žiline

Hasiči zasahovali v najvyššom stupni ochrany v ochranných oblekoch a s použitím autonómnych dýchacích prístrojov.

Horná Štubňa 23. apríla (TASR) – Z poškodeného cisternového vagóna na prepravu nebezpečných látok na hlavnej železničnej stanici v katastri obce Horná Štubňa v okrese Turčianske Teplice dnes uniklo na koľajisko zhruba 15 litrov kyseliny sírovej, kým sa hasičom podarilo únik zlikvidovať. TASR o tom informovala Bernadeta Múdra z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Hasiči z Turčianskych Teplíc a zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline podľa nej ohraničili miesto udalosti a rozpojili vlakovú súpravu, keďže v súprave sa nachádzali vagóny s rôznymi nebezpečnými látkami. „Poškodený vagón hasiči zabezpečili proti pohybu a dotiahli uvoľnené skrutky, čím utesnili otvory a zabránili ďalšiemu úniku nebezpečnej látky. Hasiči zo žilinskej Záchrannej brigády HaZZ dekontaminovali zasahujúcich hasičov a vykonali monitoring ohrozeného priestoru a miesta zásahu. Evakuácia obyvateľstva nebola potrebná, keďže sa železničná stanica nenachádza v zastavanom území obce,“ uviedla Múdra.

Doplnila, že pri udalosti sa nikto nezranil. „Hasiči zasahovali v najvyššom stupni ochrany v ochranných oblekoch a s použitím autonómnych dýchacích prístrojov. O zásahu bola informovaná Slovenská inšpekcia životného prostredia a rovnako aj Policajný zbor SR,“ dodala Múdra.