Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Na hrebeňoch Tatier snežilo a fúkal vietor silou víchrice

Vysoké Tatry sa v týchto dňoch kúpu v slnku. Jeho východy vidia pracovníci observatória na Lomnickom štíte na Slovensku ako prví. Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Súvislejšia staršia a vo všeobecnosti dobre spevnená a stabilná snehová pokrývka sa stále nachádza na severných svahoch.

Liptovský Hrádok 29. apríla (TASR) – Vo vysokohorskom teréne Tatier pretrváva najmä v polohách nad 1700 m n. m. malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval vedúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Marek Biskupič.

"Vplyvom aktuálneho ochladenia je snehová pokrývka na väčšine svahov tvrdá až ľadová," upozornil skúsený lavínový špecialista s tým, že nebezpečné miesta sú pri prípadnom veľkom dodatočnom zaťažení najmä na extrémne strmých tienistých predovšetkým severne orientovaných svahoch.

Dnes ráno bolo na horách zamračené a ojedinele hmlisto. Teplota vzduchu sa pri ochladení pohybovala od -8 do +5 stupňov Celzia. Na hrebeňoch Tatier fúkal severný vietor silou víchrice v nárazoch rýchlosťou až do 120 km/h. V uplynulých hodinách pripadlo v najvyšších polohách do 5 cm nového snehu.

Súvislejšia staršia a vo všeobecnosti dobre spevnená a stabilná snehová pokrývka sa stále nachádza na severných svahoch približne od 1100 m n. m. a na južných od 1500 m n. m. Tenká vrstva čerstvého snehu sa vyskytuje v najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier.