Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Hrozba pádu lavíny v Tatrách je mierna, vo Fatrách malá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ráno bolo na horách polooblačno, lokálne hmla. Teplota sa pohybovala od mínus deviatich v najvyšších polohách po mínus dva stupne Celzia v dolinách.

Liptovský Hrádok 10. marca (TASR) - Vo vysokých polohách Nízkych, Západných a Vysokých Tatier platí v utorok mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Veľkej, Malej Fatre a v nižších polohách Tatier je malá lavínová hrozba, prvý stupeň. TASR o tom informoval Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

"Sneh z minulotýždňovej periódy sneženia vietor preniesol do žľabov, terénnych depresií a pod steny prevažne severovýchodných orientácií. Nebezpečné môžu byť tienisté, severné svahy vo vyšších polohách. Pre tieto svahy sú typické vetrom naviate tvrdé snehové dosky a vankúše rôznej hrúbky, ktoré sa môžu uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení," upozornil Krajčí s tým, že v poobedňajších hodinách teplota s oteplením rastie. Môžu sa preto vyskytnúť samovoľné lavíny z mokrého snehu.

Ráno bolo na horách polooblačno, lokálne hmla. Teplota sa pohybovala od mínus deviatich v najvyšších polohách po mínus dva stupne Celzia v dolinách. Fúkal mierny vietor, ktorý večer zosilnie. Nepripadol žiadny nový sneh. "V najbližších dňoch očakávame silné oteplenie s dažďom, čo sneh premočí aj vo vysokých horských polohách," doplnil Krajčí.