Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

HZS: Napriek uzavretým zjazdovkám sa v Jasnej objavili prví lyžiari

Na snímke lyžiari v stredisku Jasná Nízke Tatry v utorok 21. decembra 2021. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

V momente, ako návštevníci vstúpia na uzavretú zjazdovku, nielenže nerešpektujú pravidlá, ale ohrozujú seba aj pracovníkov strediska.

Demänovská Dolina 1. decembra (TASR) – Zjazdovky v horskom stredisku Jasná v Nízkych Tatrách sú ešte stále uzavreté, napriek tomu sa na svahoch v týchto dňoch objavili prví lyžiari. Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje, že pohyb po uzavretých zjazdovkách môže byť životu nebezpečný a je prísne zakázaný.

Pred víkendovým začatím lyžiarskej sezóny sa robia v stredisku prípravy zjazdových tratí, pohybujú sa tam skútre a snežné pásové vozidlá. Horskí záchranári podotýkajú, že tieto vozidlá upravujúce trate sú istené lanami, ktoré často nie je vidieť, v zlom počasí sú takmer neviditeľné. "Stroje sa navyše môžu kotviť aj o seba navzájom a vtedy sa môže lano objaviť aj na miestach, ktoré lyžiar vôbec neočakáva," uvádzajú.

Zároveň dodávajú, že v momente, ako návštevníci vstúpia na uzavretú zjazdovku, nielenže nerešpektujú pravidlá, ale ohrozujú seba aj pracovníkov strediska. Rovnako to platí aj pre ostatné lyžiarske strediská.