Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Žilinský kraj

HZS: V pohoriach platí v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Turanovič

Pri pohybe je potrebné dávať pozor na prekryté skaly a tvrdé terénne nerovnosti.

Liptovský Hrádok 9. decembra (TASR) - V slovenských pohoriach platí v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

"Za poslednú periódu sneženia napadlo od desať do 20 centimetrov nového snehu, ktorý leží na tvrdom až ľadovom podklade, lokálne na vetrom vytvorenej snehovej doske. S týmto podkladom nie je dostatočne dobre previazaný. Nebezpečné sú najmä strmé až veľmi strmé svahy, kde je možné uvoľniť lavínu už pri malom dodatočnom zaťažení. Očakávajú sa aj malé samovoľné lavíny a splazy s typickým hruškovitým tvarom," informoval Bešinský.

Ako dodal, nový sneh padal bez výrazného pôsobenia vetra, v priestore je relatívne rovnomerne rozmiestnený. Zakryl však všetky doterajšie nerovnosti. Pri pohybe je potrebné dávať pozor na prekryté skaly a tvrdé terénne nerovnosti. Miernym oteplením bude tento sneh vlhnúť a oťažievať, čo bude lavínovú situáciu postupne stabilizovať. Tendencia lavínového nebezpečenstva bude postupne klesať.