Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Žilinský kraj

CHOMA: Vyzývam účastníkov pochodu, aby dodržiavali zákony

Žilinský primátor Igor Choma na archívnej snímke. Foto: TASR/archív

Upozornil, že v prípade porušenia zákona bude mať polícia plnú moc zhromaždenie rozpustiť a výtržníkov sankcionovať v súlade s platnými zákonmi SR.

Žilina 8. júla (TASR) - Protestný pochod proti utečencom, islamizácii a politike Európskej únie (EÚ) ohlásili organizátori na popoludňajšie hodiny v sobotu 11. júla na Námestí Andreja Hlinku v Žiline. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Doplnil, že po medializovaných udalostiach z Bratislavy z 20. júna primátor Žiliny Igor Choma upozorňuje verejnosť na protestný pochod proti utečencom, islamizácii a politike EÚ. "Organizátori ohlásili verejné zhromaždenie v súlade so zákonom č. 84/1990 o zhromažďovacom práve," uviedol hovorca mesta Žilina.

"Mesto Žilina a ja ako osoba si ctíme zákony Slovenskej republiky (SR). Sloboda prejavu a zhromažďovania je ústavné právo občanov SR, preto nemôžeme protestný pochod bez príčiny zakázať. Na druhej strane však odsudzujem prejavy akejkoľvek agresivity či rasovej neznášanlivosti. Protest občanov by nemal byť zneužívaný na politickú propagáciu určitej skupiny, ale má to byť prejav ich presvedčenia. Preto vyzývam všetkých organizátorov aj účastníkov zhromaždenia, aby dodržiavali zákony a dbali na poriadok a pokojný priebeh plánovaného zhromaždenia," vyzval Choma.

Upozornil, že v prípade porušenia zákona bude mať polícia plnú moc zhromaždenie rozpustiť a výtržníkov sankcionovať v súlade s platnými zákonmi SR. "Príslušníci Policajného zboru sú pripravení zasiahnuť aj v prípade, že sa protestné zhromaždenie vymkne organizátorom spod kontroly a bola by ohrozená bezpečnosť občanov alebo dôjde k poškodzovaniu verejného či súkromného majetku," zdôraznil žilinský primátor.