Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Investor chce od L. Mikuláša 458 tisíc eur za znemožnenie heliportu

Na snímke heliport v Liptovskom Mikuláši 20. októbra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Turistické vyhliadkové lety zatiaľ prevádzkuje iba z provizórnej pracovnej plochy.

Liptovský Mikuláš 20. októbra (TASR) – Súkromný investor Cyril Fogaš odovzdal dnes predpoludním v podateľni Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši návrh na mimosúdne vyrovnanie vo výške 458.000 eur v súvislosti so znemožneným projektom vybudovať heliport. Turistické vyhliadkové lety tak zatiaľ prevádzkuje iba z provizórnej pracovnej plochy.

"Keď som zruba pred tri a pol rokom podal návrh na umiestnenie civilného heliportu, mestské zastupiteľstvo mi tlieskalo, s akým úžasným projektom som prišiel. Na základe záväzného stanoviska, podpísaného primátorom vo februári 2011, som začal konať a zariadil som všetky potrebné formality. Napriek tomu to došlo tak ďaleko, že mesto účelovo zmenilo územný plán tak, že tu nie je možné postaviť heliport," uviedol Fogaš.



Zároveň spresnil, že v požadovanej sume sú zahrnuté predovšetkým náklady na projektovú dokumentáciu, hlukové štúdie, posudky, vyjadrenia, výcvik pilotov a mechanikov. "V tejto sume nie sú zohľadnené náklady na nákup pozemkov a helikoptér. Ak mesto nechce tento projekt, nech mi vráti moje finančné prostriedky, ktoré som na základe jeho záväzného stanoviska investoval a uvidíme, aké riešenie nájdeme ďalej," skonštatoval Fogaš.

Hovorkyňa mesta Slávka Kellová v oficiálnej reakcii vedenia radnice zdôraznila, že stavebný úrad postupuje podľa zákona a platného územného plánu. "Investor nemá platné súhlasné stanovisko mesta a suma, ktorú uvádza, je vypočítaná ním samotným, takže s návrhom na mimosúdne vyrovnanie jednoznačne nesúhlasíme," uviedla.

"S prevádzkou heliportu pri našej mestskej časti Liptovská Ondrašová nesúhlasila väčšina dotknutých obyvateľov a turistickí návštevníci blízkeho akvaparku. V súčasnosti je územné konanie prerušené a vecou sa zaoberá Krajská prokuratúra v Žiline. Kým sa ona nevyjadrí, nebudeme sa k veci ďalej vyjadrovať," dodala hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš.