Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

ISTEBNÉ: OFZ víta verejný prísľub podpredsedníčky NR SR Jurinovej

Erika Jurinová Foto: TASR/Michal Svítok

Spoločnosť OFZ, a. s., víta verejný prísľub podpredsedníčky Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Eriky Jurinovej, že podporí iba taký projekt sanácie haldy troskoviska v Istebnom.

Istebné 16. februára (TASR) – Spoločnosť OFZ, a. s., víta verejný prísľub podpredsedníčky Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Eriky Jurinovej, že podporí iba taký projekt sanácie haldy troskoviska v Istebnom, ktorý bude používať najmodernejšie technológie a nebude mať žiadny škodlivý vplyv na životné prostredie.

Podľa člena predstavenstva OFZ, a. s., manažéra riadenia kvality, bezpečnosti a životného prostredia Antona Sklárčika sa spoločnosť OFZ k takémuto záväzku stopercentne hlási. "Sme radi, že pani Jurinová v stanovisku potvrdila, že bude podporovať iba taký projekt sanácie haldy trosky v Istebnom, ktorý bude pracovať s najnovšími technológiami a nebude mať negatívny vplyv na životné prostredie. Presne takýto je aj náš zámer," vyhlásil Sklárčik.

Spoločnosť OFZ zároveň informovala, že o projekte a jeho technických detailoch je pripravená diskutovať aj s nezávislými odborníkmi z tejto oblasti a ponúka takúto diskusnú platformu každému. "Pokojne aj pod záštitou podpredsedníčky parlamentu môžeme na Orave takúto diskusiu pripraviť. Nikdy sme nemali problém o tejto otázke diskutovať na odbornej úrovni, pretože k tomuto projektovému zámeru pristupujeme maximálne otvorene," povedal Sklárčik s tým, že spoločnosť OFZ je znepokojená šírením nepravdivých a často takmer poplašných správ o tomto projekte.

Zdôraznil, že nie je žiadny dôvod, aby boli obyvatelia Oravy zavádzaní informáciami o hroziacich škodách na životnom prostredí, či dokonca ohrození zdravia obyvateľov. "Nielenže nebude ohrozené životné prostredie, ale naopak, na konci nášho zámeru je komplexná biologická rekultivácia troskoviska, ktoré sa po dlhých desiatkach rokov zmení na 20-hektárovú zelenú zónu. Zlepší sa tým nielen vzhľad a kvalita prostredia, ale budeme mať aj viac šancí prilákať do areálu v Istebnom nových investorov, ktorí dnes odmietajú prísť práve pre existenciu haldy," uzatvoril Sklárčik.