Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

JURINOVÁ: Projekt nepodporím, kým občanom uspokojivo neodpovedia

Erika Jurinová Foto: TASR/Michal Svítok

Predložený zámer podľa nej nerieši dôsledne separovanie ťažkých kovov a ďalších toxických látok z troskoviska.

Bratislava 19. februára (TASR) – Podpredsedníčka Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Erika Jurinová (OĽaNO) zdôraznila, že nepodporí projekt spoločnosti OFZ Istebné na sanáciu starej haldy troskoviska, pokiaľ odborná verejnosť a obyvatelia okolitého regiónu dolnej Oravy nedostanú uspokojivé odpovede na viaceré výhrady.

„Firma chce uložiť na nejakú skládku 100.000 ton nebezpečného odpadu, čo predstavuje značný nápor na kapacitu akejkoľvek regionálnej skládky, no neprezentuje konkrétne riešenie. Obdobne neuvádza trasy či frekvenciu prepravy,“ skonštatovala s tým, že nie je známe, kde bude tá skládka a ktoré oblasti zasiahne.

Predložený zámer podľa nej nerieši dôsledne separovanie ťažkých kovov a ďalších toxických látok z troskoviska. „Naďalej ostanú vo veľkej časti skládky a budú ohrozovať okolie. Navyše, 90 percent objemu haldy ostane na pôvodnom mieste,“ zopakovala obavy a výhrady občianskych aktivistov Jurinová.

„Samotná firma v zámere konštatuje, že dôjde k čiastočnému zvýšeniu emisií tuhých znečisťujúcich látok a hladín hluku v tesnej blízkosti technologickej linky. Tieto vplyvy bagatelizuje zdôrazňovaním, že budú iba dočasné, pričom dočasnosť predstavuje minimálne desať rokov. Zámer dôsledne nerieši zvýšenie prašnosti s obsahom toxických látok vo všetkých fázach rozrušovania, spracovania a prepravy trosky,“ pokračovala.

Hoci OFZ Istebné podľa nej prezentuje ako jeden z najväčších benefitov rekultiváciu skládky, vôbec neuvádza konkrétne informácie. „Oponenti sa obávajú, že ide o zavádzanie verejnosti z dôvodu jednoduchšieho a krajšieho podsúvania informácií, ktoré majú psychologický vplyv na pozitívne vnímanie zámeru, čo považujú za nečestné,“ vysvetlila podpredsedníčka NR SR.

„Ďalšie výhrady sa týkajú vplyvu na životné prostredie. Územie NATURA 2000 - Rieka Orava je mokraďou medzinárodného významu a nadregionálnym koridorom v zmysle slovenskej legislatívy na ochranu prírody a krajiny. Pokiaľ OFZ nesprístupní doplňujúce údaje a nedorieši všetky dôležité výhrady, nedá sa viesť odborná diskusia a zodpovedne posúdiť dosah tohto zámeru na život obyvateľov tejto mimoriadne cennej prírodnej oblasti,“
dodala Jurinová.