Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Kauza heliport je pre Liptovský Mikuláš minulosťou, tvrdí primátor

Na snímke heliport v Liptovskom Mikuláši 20. októbra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Investor heliportu Cyril Fogaš požiadal o začatie územného konania v roku 2011, posúdiť malo prípustnosť stavby civilného letiska vedľa akvaparku a obytnej zóny.

Liptovský Mikuláš 13. januára (TASR) - Pre mesto Liptovský Mikuláš sa kauza Heliport Liptov definitívne uzatvára, povedal primátor Ján Blcháč po prijatí najnovšieho vyjadrenia od prokurátora Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky (GP SR) Ivana Minára. Ten ho informoval o tom, že prokuratúra nepodá protest proti prijímaniu zmeny územného plánu poslancami liptovskomikulášskeho mestského zastupiteľstva.

Podľa hovorkyne GP SR Andrey Predajňovej nezistila Generálna prokuratúra Slovenskej republiky, rovnako ako ani podriadené prokuratúry, zákonné podmienky na prijatie niektorého z prostriedkov prokurátorského dozoru. "Čo sa týka kauzy heliport, treba uviesť, že prokurátor Krajskej prokuratúry Žilina podal protest proti rozhodnutiu Okresného úradu Žilina, odbor výstavby a bytovej politiky. Protestom prokurátora bolo napadnuté rozhodnutie Okresného úradu Žilina, ktorým bolo zrušené rozhodnutie prvostupňového stavebného úradu o umiestnení stavby heliportu. Generálna prokuratúra Slovenskej republiky sa s postupom Krajskej prokuratúry Žilina stotožnila. Podanému protestu prokurátora vyhovelo Ministerstvo dopravy a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky," uviedla Predajňová.

GP SR tiež bez uvedenia nových skutočností v tejto veci nebude vybavovať žiadne ďalšie podnety. "Na základe tejto písomnosti z prokuratúry už nebudem iniciovať žiadne kroky a snahy o urovnanie vzťahov medzi mestom a investorom s čo najmenšími negatívnymi následkami pre mesto. V prípade, že mestu v budúcnosti vznikne škoda, ktorá by mohla nastať ako dôsledok možných súdnych sporov s investorom, zodpovednosť budú niesť iniciátori celej tejto kauzy," reagoval na stanovisko prokurátora primátor Ján Blcháč.

Ako ďalej uviedol, svoju vôľu urovnať spor medzi mestom a investorom prejavil viacerými krokmi, napríklad podpísaním mimosúdnej dohody. "Všetky moje snahy smerovali k ochrane pokladnice mesta. Možnosti, ktoré som v snahe uzatvoriť kauzu heliport vyčerpal, mali pre mesto aj pre mňa doslova fatálne následky, keď bolo kvôli dvojnásobnému nezákonnému obvineniu mojej osoby ako primátora mesta Liptovský Mikuláš negatívne medializované a poškodzované meno mesta aj mňa a mojej rodiny," uviedol primátor.

Investor heliportu Cyril Fogaš požiadal o začatie územného konania v roku 2011, posúdiť malo prípustnosť stavby civilného letiska vedľa akvaparku a obytnej zóny. Po tlaku dotknutých občanov zmenili mestskí poslanci v roku 2013 územný plán tak, aby výstavba heliportu v danej oblasti nebola možná. Po výmene primátorov v roku 2014 prejavil nový primátor Ján Blcháč vôľu s investorom diskutovať. Pri podpísaní mimosúdnej dohody investor prisľúbil, že od mesta nebude žiadať náhradu škody, ak mesto prijme opatrenia, ktoré realizáciu projektu dovolia. Mimosúdnu dohodu neskôr vyhlásili za neplatnú.

Stavebný úrad v Liptovskom Mikuláši na základe nového územného plánu výstavbu heliportu nepovolil. Proti jeho konaniu niekoľkokrát zasiahol nadriadený žilinský orgán, ktorý rozhodol v prospech investora. Konanie Okresného úradu v Žiline však napadol prokurátor a uložil mu konať v súlade so zákonom. Vo veci nakoniec rozhodoval až minister dopravy Ján Počiatek, podľa ktorého investor nemôže heliport pri Ondrašovej budovať. Voči rozhodnutiu ministra podal investor žalobu na Najvyššom súde SR.