Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Kohút:Musíme zjednotiť rybárske hnutie a zastaviť rozvrat sekretariátu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Ján Kohút má 55 rokov, je absolventom špecializácie rybárstvo na Mendelovej univerzite v Brne.

Žilina 24. novembra (TASR) – Snaha o zjednotenie Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ), boj o rybárske revíry a zastavenie rozvratu sekretariátu SRZ budú hlavnými cieľmi novozvoleného tajomníka Rady SRZ Jána Kohúta. Nový tajomník to pre TASR povedal po skončení sobotného (23. 11.) mimoriadneho Snemu SRZ.

Kohút sa o post tajomníka Rady SRZ uchádzal už tretíkrát, pred rokom neuspel v súboji s Ľubošom Javorom, ktorého snem v sobotu odvolal z funkcie pre podpis nevýhodnej zmluvy o predaji rybárskeho strediska v Považskej Bystrici. Kohút uspel už v prvom kole voľby, keď v konkurencii ďalších troch protikandidátov získal nadpolovičnú väčšinu - 128 z 232 platných hlasovacích lístkov.

„Určite sa budem snažiť zjednotiť SRZ a jeho základné organizácie. Aj počas rokovania mimoriadneho snemu sme boli svedkami veľkej názorovej a hodnotovej roztrieštenosti. Nevidím to ako dobré,“ pripomenul nový tajomník s tým, že v boji o rybárske revíry bude vždy stáť na strane rybárskeho zväzu. „Môj starý otec bol spoluzakladateľom SRZ, som z rybárskej dynastie a mám rybársku česť, ktorá mi nedovolí podieľať sa na nejakom odovzdávaní rybárskych revírov,“ zdôraznil.

Dôležitou úlohou bude podľa neho zastaviť rozvrat na sekretariáte SRZ v Žiline. „Nastal tam doslova exodus odborných pracovníkov. Podľa mojich informácií je tam odborných pracovníkov v rybárstve ako šafranu. Čiže žiadny prievan, naopak. Po personálnom audite bude treba doplniť na sekretariát odborníkov. Na sekretariáte došlo k rozvratu zásadných oddelení, to bude treba napraviť a zastabilizovať,“ pripomenul Kohút.

Ján Kohút má 55 rokov, je absolventom špecializácie rybárstvo na Mendelovej univerzite v Brne. Pracoval ako šéf strediska Štátneho rybárstva v Stupave, od roku 1995 do roku 2008 bol zamestnancom SRZ v Žiline postupne ako ichtyológ, šéf odboru ekológie tečúcich vôd a od roku 1999 ako vedúci odboru výroby SRZ s celoslovenskou pôsobnosťou. V roku 2008 odišiel zo SRZ a založil Slovenskú rybársku agentúru, ktorej majiteľom a konateľom bol až do tohto roku.

Začiatkom tisícročia bol člen odborno–expertnej komisie pre prípravu zákona o rybárstve menovaný ministrom pôdohospodárstva, pôsobil tiež ako odborný posudzovateľ projektov v operačnom programe Rybné hospodárstvo. Má publikovaných viac ako 75 pôvodných prác z oblasti chovu rýb a ichtyológie v domácich a zahraničných časopisoch, je spoluautor dvoch vysokoškolských učebníc a populárno-odbornej publikácie Rukoväť rybárskeho hospodára.

„V zmysle volebného poriadku a stanov SRZ som odišiel zo Slovenskej rybárskej agentúry a zrušil som všetky živnosti týkajúce sa rybárskych činností. Písomne som o tom informoval aj volebnú komisiu,“ reagoval Kohút na obavy niektorých delegátov mimoriadneho snemu z jeho konfliktu záujmov.

Podľa prezidenta SRZ Emanuela Seemanna je dobré, že konečne sa na post tajomníka rybárskeho zväzu dostal odborník – profesionál z oblasti rybárstva. „Nový tajomník má veľké skúsenosti, mnoho kontaktov a je znalý problematiky. Toto je prvý krok k tomu, že v SRZ môže niečo začať konečne fungovať,“ povedal prezident s tým, že zväz nie je v dobrom stave a bude potrebné upokojiť vášne, ktoré sú v rybárskom hnutí.