Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

KOLÓNY vo všetkých smeroch: Liptáci zablokovali na protest cesty

Na snímke nespokojní občania z dolného Liptova držia transparenty a blokujú premávku na ceste v obci Likavka (okres Ružomberok) v smere na Dolný Kubín v piatok 20. októbra 2017. Foto: TASR - Miroslava Siváková

V tomto roku mala byť diaľnica D1 Hubová-Ivachnová oficiálne odovzdaná do užívania. Ako však povedal starosta obce Likavka, vyrástli tam len betónové pomníky, ktoré nevedú nikam.

Ružomberok 20. októbra (TASR) – Klame nám Národná diaľničná spoločnosť (NDS)? S týmto podtitulom sa v piatok uskutočnila v poradí tretia blokáda hlavných ciest v Ružomberskom okrese. „Obyvatelia regiónu tak dali znovu najavo svoju nespokojnosť s výstavbou diaľnice v regióne. Zároveň poukázali na neúnosný stav v cestnej doprave a nekompetentné kroky NDS,“ uviedol pre TASR asistent primátora mesta Ružomberok Michal Praženica. Podľa informácií z operačného strediska Policajného zboru sa vytvorili kolóny vo všetkých smeroch na ceste 1/18 a ceste 1/59 v Ružomberku, no táto akcia ovplyvnila aj dopravnú situáciu v okrese Dolný Kubín a Martin.

Premávku blokovali nespokojní obyvatelia od 16.00 do 17.00 h v Rojkove, miestnej časť Stankovian, na priechode pre chodcov v Likavke a na hlavnej ceste I/59 v Liptovskej Osade. „Protestné akcie v našich obciach nie sú vybrané náhodou. Prvé dve takéto akcie boli zamerané na centrum mesta Ružomberok, kde sa stretávajú cesty, ktoré lemujú náš región,“ uviedol starosta obce Likavka Marián Javorka. Ako poznamenal, protesty boli síce v poriadku, ale spôsobovali to, že sa upchávali miestne komunikácie, pretože sa šoféri snažili inkriminovanú križovatku obísť. Práve preto sa piatkový protest rozdelil do troch hlavných trás smerujúcich do okresného mesta.

Na snímke policajt riadi dopravu počas protestu nespokojných obyvateľov dolného Liptova na ceste v obci Likavka (okres Ružomberok) v smere na Dolný Kubín v piatok 20. októbra 2017.
Foto: TASR - Miroslava Siváková

„Človek chce ísť ráno do práce a cez cestu prechádza v obci Likavka priemerne okolo 12.000 áut, čiže čaká desať minút, kým sa vôbec dostane z domu,“ povedal Javorka. Ako ďalej nadviazal, keď chodia deti do školy, musia s nimi chodiť starí rodičia, aby ich previedli cez cestu. „Toto sú problémy, ktoré nám diaľnica pomôže odstrániť, a o toto bojujeme. Nie lokálne, ale naozaj globálne,“ vysvetlil.



Podľa slov starostu Likavky to nie je aktivita len troch spomenutých obcí, ale celého regiónu. „Vychádza z hláv nás, predstaviteľov samosprávy, teda primátora mesta Ružomberok, Igora Čombora a starostov obcí dolného Liptova,“ uviedol Javorka. Jedným dychom dodáva, že nakoľko nie je ochota jednať, vysvetľovať situáciu, hovoriť o termínoch a možnostiach, povedali si, že takto to ďalej nepôjde.
Na snímke nespokojní občania z dolného Liptova držia transparenty a blokujú premávku na ceste v obci Likavka (okres Ružomberok) v smere na Dolný Kubín v piatok 20. októbra 2017.
Foto: TASR - Miroslava Siváková

V tomto roku mala byť diaľnica oficiálne odovzdaná do užívania. Ako však povedal starosta obce Likavka, vyrástli tam len betónové pomníky, ktoré nevedú nikam. „Čo je za tým? Dovolím si tvrdiť, že je to skoro až primitívne slovenské politikárčenie a vytĺkanie určitých výhod. Dopláca na to ten prostý človek, ktorý tu žije,“ ozrejmil.

Ako informovali organizátori protestov, medzi ktorých patria Združenie mesta a obcí dolného Liptova, OZ Ružomberčan a ďalší aktivisti, výstavba diaľnice D1 Hubová-Ivachnová je beznádejne zastavená už takmer tri roky. Ministerstvo životného prostredia v procese EIA, ktorý sa začal takto pred rokom, nekoná, pretože nepredložilo žiadne podklady. „Čo robila NDS celý rok, keď doposiaľ nie je schopná predložiť ani len správu v procese EIA, o ktorej tvrdia, že ju majú od júla?“ pýtali sa organizátori protestu.