Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Koncert v terchovskom kostole venovali pamiatke pápeža Jána Pavla II.

V Terchovej v Kostole sv. Cyrila a Metoda sa v deň svätorečenia pápeža Jána Pavla II. konal koncert hudobných zoskupení. FOTO TASR/Pavol Ďurčo

V Terchovej si pápeža veľmi vážia, na znak úcty mu dali postaviť aj bronzovú bustu.

Terchová 27. apríla (TASR) – Pamiatke pápeža Jána Pavla II., ktorý bol dnes vo Vatikáne vyhlásený za svätého, venovali v terchovskom kostole sv. Cyrila a Metoda 10. ročník veľkonočného koncertu Poďakovanie za lásku.

Svätorečenie Jána Pavla II. je podľa riaditeľa Miestneho kultúrneho strediska v Terchovej Rudolfa Patrnčiaka zadosťučinením pre organizátorov veľkonočných koncertov. „Celé sa to nesie ako určitý prejav vďaky Jánovi Pavlovi II. Je to zhoda okolností, ako keby to bolo požehnávané. Už jednak tým, že účinkujúci Jasličkovej pobožnosti v Terchovej sme sa dohodli, že peniaze za vystúpenie obetujeme na dobročinný cieľ. A dali sme postaviť bronzovú bustu Jánovi Pavlovi II. Čo bolo zaujímavé a prekvapujúce, že v deň koncertu 1. mája 2011, kedy sme odhalili bronzovú bustu, bol blahorečený. A dnes je v deň koncertu svätorečený. Takže, celá myšlienka nám dáva najavo, že to asi malo zmysel a bola to dobrá voľba,“ povedal Patrnčiak.

„Myslím, že je v tom kus prozreteľnosti. Iniciatíva vyšla zdola, ako to vždy má byť, keď ide o blahorečenie, svätorečenie alebo úctu k nejakému svätému. Takto sa aj u nás začala tradícia veľkonočných koncertov. A dnes môžem povedať, že je korunovaná úspechom,“ skonštatoval správca farnosti Terchová Pavol Kruták.

Riaditeľ Miestneho kultúrneho strediska pripomenul, že odhalenie busty bolo v roku 2011 súčasťou siedmeho ročníka veľkonočného koncertu Poďakovanie za lásku. Autorom busty je akademický sochár Milan Opalka, podľa ktorého busta zobrazuje Svätého Otca vo veku, keď bol viackrát - ešte ako krakovský kardinál - v Terchovej. „A vo veku, keď sa postavil na čelo katolíckej cirkvi, aby ju previedol do nového tisícročia. Je plný elánu, sily, láskavosti i odhodlania a svojou žehnajúcou pravicou nás víta, ale aj odprevádza z Terchovej," povedal po odhalení busty Opalka.